Cantautorul Cristian Paturca va fi inmormantat la Cimitirul Bellu din Capitala, au decis miercuri seara membrii familiei sale, impreuna cu reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989. Decizia referitoare la inhumarea lui Paturca a fost luata in pofida ultimei sale dorinte de a fi incinerat, in urma unei ample discutii purtate de familia acestuia, la sediul Asociatiei 21 Decembrie 89, cu preoti, prieteni apropiati, medicii care l-au tratat.

"Cel mai probabil, Cristian Paturca va fi inmormantat langa Florian Pitis si Valeriu Sterian", a declarat pentru Agerpres presedintele Asociatiei Teodor Maries, cel care a facut aceasta propunere. El doreste sa faca un apel catre presedintele Traian Basescu pentru a-i aduce un ultim omagiu celui pe care l-a decorat in acest an, "prin rugamintea de a se pune la dispozitie un loc de veci intre prietenii de suflet ai cantautorului".

Prezent in cursul zilei de miercuri, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa", Teodor Maries a reamintit ca regretatul cantautor lasa in urma sa istoria luptei anticomuniste. "Fenomenul Piata Universitatii fara Cristi Paturca si Vasile Sterian nu ar fi existat. El lasa in urma lui istoria luptei anticomuniste si melodiile lui care asta au exprimat", a declarat Doru Maries. Seful cancelariei prezidentiale Catalin Avramescu a adus o coroana de garoafe rosii pe care era scris mesajul "Sincere regrete! Traian Basescu presedintele Romaniei".

El l-a calificat pe Cristian Paturca ca fiind un "spirit" al Pietei Universitatii. "Cred ca vocile de atunci, din Piata Universitatii, au fost nu numai voci morale, numai voci asezate, dar au fost si voci care au pus un diagnostic al Romaniei timpurilor de atunci si cred ca acelasi lucru este relevant si pentru timpurile de acum", a afirmat Catalin Avramescu. Jurnalistul Doru Braia crede ca ceea ce nu a reusit Revolutia din decembrie 1989 in totalitate a reusit sa completeze Cristian Paturca cu al sau "Imn al golanilor".

Doru Braia simte acum ca moartea i l-a luat pe cel de-al treilea frate ducandu-l "in Piata Universitatii de sus". "Mi-a murit al treilea frate al meu. Primul a fost Calin Nemes, de la Cluj, al doilea Vali Sterian si acum Cristi Paturca. Ei trei s-au adunat in Piata Universitatii de sus. Eu mai raman in Piata Universitatii de jos", a spus Doru Braia, pentru care Paturca "a dat dovada pana in ultima clipa de o dedicatie maxima".

"Era crestin, pleaca dincolo ca un crestin si totusi neconformist", a mai spus jurnalistul. Ziaristul Mihai Bogatu, unul dintre cei care l-a cunoscut pe Paturca la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" spune despre cantaret ca a fost un simbol al acestui loc, unde a cantat incepand cu anii de liceu. Sicriul cu trupul neinsufletit al cantautorului Cristian Paturca a fost adus miercuri, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" unde a fost intampinat de cunoscuti, prieteni si admiratori.

Trupul neinsufletit al cantaretului va ramane la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" pana joi, la ora 13.00, dupa care va fi mutat la sediul Asociatiei "21 Decembrie".