Libertatea globala a inregistrat al cincilea an consecutiv de declin in 2010, constata organizatia Freedom House, in raportul anual asupra drepturilor politice si libertatilor civile, "Freedom in the World 2011", in care Romania se mentine la nivelul din anul precedent. Aceasta este cea mai lunga perioada continua de declin din istoria de aproape 40 de ani a raportului, potrivit unui comunicat publicat joi pe site-ul Freedom House, citat de Mediafax.

Anul 2010 a inregistrat scaderi in numarul tarilor libere si al democratiilor electorale, dar si o deteriorare generala a libertatii in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In total, 25 de tari au prezentat un declin semnificativ in 2010, numarul celor considerate libere scazand de la 89 la 87. In plus, regimuri autoritare ca acelea din China, Egipt, Iran, Rusia si Venezuela au continuat sa sporeasca masurile represive, fara a intampina rezistenta semnificativa din partea lumii democratice.

Romania si-a pastrat evaluarea de anul trecut, cand Freedom House a inclus-o in categoria tarilor libere si a democratiilor electorale. Nivelul de respectare a drepturilor politice si libertatilor civile a fost evaluat la 2, pe o scara cu 7 grade, unde nivelul 1 reprezinta cel mai inalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor si libertatilor.

Patru tari au inregistrat un statut in declin, inclusiv Ucraina si Mexicul, care au scazut de la Libere la Partial Libere. Retrogradarea Mexicului este rezultatul incapacitatii Guvernului de a combate violentele comise de gruparile de trafic de droguri, in timp ce Ucraina a avut de suferit din cauza deteriorarii libertatii presei, cazurilor de fraude electorale si politizarii crescute a justitiei.