Senatorii nu au finalizat, marti, dezbaterile privind cererea de reexaminare a Legii pensiilor, cu toate ca, la inceputul sedintei, decisesera, prin vot, ca programul sa fie prelungit pana la epuizarea acestui subiect, anunta Agerpres. Presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, a suspendat sedinta la ora 13.00, fara sa se poata ajunge la un punct de vedere comun in legatura cu modul in care sa se desfasoare lucrarile privind acest punct.

Opozitia si puterea si-au sustinut, in continuare, pozitiile. In timp ce opozitia doreste amendarea mai multor articole ale legii, partidele din coalitie vor ca doar articolul care a facut obiectul cererii de reexaminare sa fie rediscutat - cel privind varsta de pensionare la femei.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat ca "mergand pe o logica elementara, legislativa, nu ar putea fi discutate decat articolele pe care presedintele a cerut sa fie reexaminate", insa nici legile organice, nici Regulamentul nu limiteaza dreptul senatorilor in acest sens.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a solicitat retrimiterea la comisie, aratand ca membrii comisiei raportoare, cea de munca, nu au tinut cont de avizul si cele 19 amendamente adoptate, transmise de comisia sa. Acestei solicitari s-a raliat si presedintele comisiei pentru sanatate, Ion Rotaru (PSD), care a aratat ca cei de la munca nu au tinut cont nici de pozitia comisiei pe care o conduce si amendamentele adoptate de aceasta.

Propunerea nu s-a mai supus la vot, deoarece, dupa cum a aratat presedintele de sedinta, liderii de grup nu au ajuns la un punct de vedere in legatura cu aceasta ipoteza.

Dezbaterile pe cererea de reexaminare a Legii sistemului unitar de pensii vor fi reluate in urmatoarea sedinta a plenului, saptamana viitoare.

Pe 19 octombrie, conducerea Senatului a decis ca dezbaterile asupra Legii pensiilor sa fie reluate la inceputul lunii noiembrie, in ciuda solicitarii presedintelui Traian Basescu ca legea sa fie rediscutata in procedura de urgenta.

Legea pensiilor a fost adoptata de Parlament la mijlocul lunii septembrie, insa seful statului a refuzat sa o promulge din cauza articolului care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, la 65 de ani. Traian Basescu a retrimis legea in Parlament cu propunerea de modificare a varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani.

Prima camera parlamentara in plenul careia va fi dezbatuta legea pensiilor este Senatul, legea urmand sa fie rediscutata, apoi, si in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.