Politistii bucuresteni au dat amenzi de peste 400.000 de lei in urma unui control la 52 de magazine de plante etnobotanice, confiscand marfa in valoare de peste un milion de lei si dispunand ca 48 de persoane sa fie cercetate pentru trafic si consum de droguri, informeaza Mediafax.

Controlul a avut loc vineri si s-a prelungit si in timpul noptii de vineri spre sambata, se arata intr-un comunicat de presa de luni al Politiei Romane. La actiune, demarata la ordinul prefectului Capitalei, au participat si politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bucuresti, precum si specialisti de la Garda Financiara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Directia Sanitar-Veterinara si Directia de Sanatate Publica.

In urma controalelor la 52 de magazine, politistii au confiscat 41 de kilograme de substante etnobotanice, peste 7.500 de plicuri cu aceste substante, in valoare de peste un milion de lei. De asemenea, politistii au ridicat si peste 2.200 de lei, bani proveniti din vanzarea ilegala de substante etnobotanice.

Politistii au inceput cercetarile fata de 48 de persoane si au aplicat 50 de amenzi, in valoare de peste 400.000 de lei. Totodata, activitatea a noua magazine a fost suspendata.

Un caz important a fost constatat in Sectorul 2, unde la sediul unei firme, intr-o magazie, ofiterii au descoperit un laborator de preparare, ambalare si etichetare a produselor etnobotanice.

Seful BCCO Bucuresti, Iulian Marin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa organizata la sediul Prefecturii Bucuresti, ca politistii au confiscat 39 de kilograme de substanta etnobotanica la vrac, precum si 12-13 kilograme de plicuri pentru ambalat. Acesta a precizat ca substantele la vrac pot deveni mult mai puternice, fiind stropite cu mefedrona.

Intrebat de unde provin noile substante etnobotanice care se gasesc pe piata si care nu sunt, deocamdata, incluse in lista de substante interzise, Iulian Marin a spus ca acestea sunt importate din strainatate, in special din Afganistan, prin intermediul unor firme.

Substantele au fost trimise Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, din cadrul Politiei Romane, pentru expertizare.

La randul sau, Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a spus ca interzicerea prin lege a magazinelor de vise nu este, deocamdata, posibila, in contextul in care Uniunea Europeana nu a luat asemenea masuri la nivel general. Ceea ce intentioneaza Prefectura sa faca, insa, este sa interzica existenta magazinelor in apropierea scolilor.

Acesta a precizat ca, in urma controlului din noaptea de vineri spre sambata, autoritatile au constatat ca unii proprietari de magazine au vandut substante etnobotanice si minorilor.