Romania a trecut, in noaptea de 30/31 octombrie, la ora Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Trecerea la ora Europei Orientale nu a modificat mersul trenurilor in vigoare, trenurile de calatori plecand din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana la ora 4.00, informeaza Agerpres.

Schimbarea orei, care se efectueaza de doua ori pe an, este reglementata de o directiva europeana din 2001 care stabileste drept data a modificarii ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Aceasta schimbare a orei a inceput sa se aplice in mod progresiv in tarile europene in 1974, dupa prima criza a petrolului, cu scopul de a se economisi energie, consumandu-se mai putin pentru iluminat.

Comisia Europeana a decis sa armonizeze data trecerii la ora de vara - pe care, la inceput, fiecare tara o stabilea in martie sau aprilie - pentru a se evita probleme cu mijloacele de transport intre tarile europene.

Dupa schimbarea de duminica, trei state membre (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor avea ora GMT.

Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda isi vor fixa ceasurile cu o ora diferenta fata de GMT.

Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania si Romania vor avea doua ore diferenta fata de GMT.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamint acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2.