Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis joi un mandat de arestare preventiva de 29 de zile pe numele unui director general de la o firma din Bucuresti, in dosarul privind abandonarea a zeci de kilograme de mercur si peste 2.200 de tone de deseuri periculoase in mai multe zone din Capitala, informeaza Agerpres.

Directorul general este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de detinere sau orice operatiune privind circulatia substantelor si preparatelor toxice si foarte toxice fara drept, poluare prin evacuare cu stiinta in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminarea deseurilor periculoase, fals in declaratii.

In urma cercetarilor, a rezultat faptul ca o suprafata de 18.500 mp, din localitatea Albesti, judetul Ialomita, a fost poluata prin depozitare, deversare si ingropare in sol de substante si deseuri periculoase, pe care barbatul este suspectat ca le-a colectat de la diferite societati comerciale, in perioada 2009-2010, incasand sume importante de bani pentru tratarea sau neutralizarea si eliminarea controlata a acestora.

In acelasi dosar, mai sunt cercetati, in stare de arest preventiv, un administrator si un director de la doua societati comerciale care se ocupau de colectarea deseurilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, pe 9 iunie 2010 lucratori de politie din cadrul IGPR - Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca un administrator de la doua societati comerciale, avand ca obiect de activitate colectarea deseurilor periculoase, a abandonat la fostul punct de lucru al societatilor mentionate din orasul Chitila, judetul Ilfov, o cantitate de 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deseuri toxice infestate cu arsenic, precum si diverse cantitati si tipuri de alte deseuri periculoase.

Cei doi directori l-au ajutat pe administrator sa preia, in vederea transportului, depozitarii, tratarii, neutralizarii si eliminarii finale, cantitatea de 2.253,45 de tone de deseuri periculoase de diverse tipuri.

De asemenea, politistii au descoperit si faptul ca inculpatii au abandonat deseurile preluate in diferite locuri din Bucuresti si din jurul Capitalei, pe raza localitatilor Jilava, Bragadiru, Popesti Leordeni si Chitila din judetul Ilfov, in curtile unor imobile de locuit si in spatiile detinute de anumite societati care nu erau insa autorizate potrivit dispozitiilor legale. Din cauza modului impropriu de depozitare a deseurilor, s-au semnalat infiltrari in sol si in panza freatica, situatie care genereaza riscuri pentru mediu, viata si sanatatea oamenilor si animalelor.

Spatiile in care erau depozitate aceste substante nu indeplineau conditiile stabilite de legislatia in vigoare privind regimul deseurilor periculoase si protectiei mediului, iar societatea in cauza, incepand cu luna martie a.c., avea contractul de inchiriere a punctului de lucru, unde functiona depozitul declarat in autorizatia de mediu, expirat.

Ulterior, in urma continuarii investigatiilor, pe 20 octombrie, politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR au descoperit, pe un teren concesionat societatii in cauza, in localitatea Albesti, judetul Ialomita, alte cinci bazine (patru ingropate si unul la suprafata) de 20 de tone fiecare, doua dintre ele fiind pline cu o substanta ce pare a fi ulei uzat.

De asemenea, pe suprafata respectiva au fost depistate 38 de butoaie, de 160 kg fiecare, inscriptionate 'damisol' si alte sase butoaie, a 100 kg fiecare, ce contineau o substanta lichida de culoare mov-violet.

Totodata, au mai fost descoperite trei containere (de o tona fiecare) in care se aflau reziduuri de vata minerala si inca 13 saci (de 25 kg fiecare) pe care se gasea inscriptia "phthalic anhidrid".

Dupa efectuarea cercetarii la fata locului, politistii au sigilat recipientele in care se aflau substantele periculoase, urmand a fi ridicate probe in vederea efectuarii unei expertize tehnico-stiintifice.