Legea privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza si cea privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei nu pot fi luate in considerare pana cand nu vor fi promulgate, a declarat, joi, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, citat de Agerpres: ''Odata ce Legea privind reducerea TVA la alimentele de baza si cea privind impozitarea pensiilor de peste 2.000 lei vor fi promulgate, va trebui ca ele sa fie respectate, dar nu putem inca sa le luam in considerare. Cand Legea privind reducerea TVA va intra in vigoare, desigur ca vom avea o discutie cu autoritatile romane privind masurile care trebuie sa fie luate pentru a se incadra in deficitul stabilit pentru anul 2011 de 4,4%".

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate. Camera este forul decizional, traseul firesc fiind acum ca legile sa fie trimise spre promulgare.

Printre democrat-liberalii care au votat cele doua legi s-au numarat inclusiv ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, la scurt timp, ca a fost vorba de "o eroare, pentru ca s-a stiut ca este raport de respingere." Acesta a explicat ca exista doua modalitati prin care eroarea poate fi corectata, fie legile sunt retrimise de catre seful statului, fie Guvernul o corecteaza printr-un proiect legislativ.

La randul sau, presedintele grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a afirmat ca partidul isi asuma responsabilitatea pentru eroare, dar va rezolva problema in Parlament, fara a fi nevoie de interventia presedintelui Basescu: "PDL isi asuma responsabilitatea pentru eroare. Noi am depus chiar acum doua initiative legislative pentru revenirea la forma initiala a celor doua proiecte de lege. Nu o sa fie necesar ca presedintele sa reintoarca cele doua proiecte adoptate din eroare de procedura legislativa, ci o sa le modificam noi in Parlament".

Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca legile au fost "votate la gramada", fara a se cunoaste exact continutul acestora, iar acum democrat-liberalii spera ca legile sa fie trimise spre reexaminare de presedintele Traian Basescu.

Mircea Toader a anuntat, miercuri, ca PDL va depune in regim de urgenta doua proiecte legislative, pentru a anula votul de marti seara.

"Premierul Emil Boc a avut dimineata o discutie cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, din care a reiesit ca propunerile legislative nu sunt in concordanta cu strategia fiscal-bugetara unde se prevede TVA de 24%", a declarat miercuri Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului, facand referire la situatia creata in Parlament in urma adoptarii legilor privind reducerea TVA la 5% in privinta alimentelor de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei. Ioana Muntean a mai spus ca "este asteptata finalizarea procedurilor pentru a vedea daca este necesara sau nu interventia Guvernului".