“Este regretabil gestul functionarilor din Finante. Pentru a dezamorsa aceasta stare de lucruri e nevoie de o comunicare mai buna din partea conducerii ministerului, a Guvernului. Stimulentele trebuiau acordate punctual, in functie de performantele individuale, acolo unde ele existau”, a declarat pentru HotNews Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai TanasescuFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, Statul a compromis notiunea de stimulent. “Stimulentul nu acompania in mod necesar o performanta, ci era un supliment salarial. S-a mers ani multi pe acordarea unor sume care pana la urma au compromis insasi notiunea de stimulent”, a explicat Tanasescu. In opinia fostului ministru al Finantelor, o solutie ar putea fi adoptarea grabnica a legii salarizarii. ”E nevoie ca legea salarizarii sa fie cat mai urgent aprobata. Unele stimulente vor fi incorporate in salariul de baza astfel ca veniturile acelor functionari vor fi oarecum echilibrate”, a conchis Tanasescu.

Fostul ministru se afla de cateva ore in tara, urmand sa insoteasca misiunea FMI la Bucuresti care este prevazuta sa inceapa pe 20 octombrie si sa dureze pana la inceputul lunii noiembrie. Delegatia va avea o misiune dificila, aceea de a aprecia daca Romania si-a indeplinit performantele la sfarsitul lunii septembrie, in conformitate cu prevederile din actualul acord, atat cel cu Comisia Europeana, cat si cel cu FMI si cu Banca Mondiala.

Nici reprezentantii Bancii Nationale nu sunt pentru acordarea stimulentelor in orice conditii. "Nu poti avea si armata mare si solde mari. Mai intai sa restructuram armata si pe urma vedem care e nivelul corect al soldelor", a declarat pentru HotNews un oficial al BNR.