Contaminarea cu noroi toxic in vestul Ungariei nu va afecta apele fluviului Dunarea. Asigurarea vine din partea unui reprezentant al companiei privind apele din Ungaria, care a explicat: "cand noroiul va ajunge in Dunare, contaminarea va scadea la un nivel acceptabil".

De altfel, toate statele riverane Dunarii - in mod special Croatia, Serbia, Croatia si Romania (ingrijorate de situatia din Ungaria) preleveaza periodic esantioane pentru a controla calitatea apelor fluviului, relateaza France Presse. Intre timp, echipele de salvare ungare deverseaza ipsos in raul Marcal, in care s-a scurs noroiul toxic. Raul Marcal se varsa in Raba, un afluent direct al Dunarii.

Intre timp, Ministerul Mediului din Romania a anuntat miercuri ca nu exista in prezent pericol de poluare in Dunare pe teritoriul Romaniei, in urma dezastrului ecologic din Ungaria, potrivit informatiilor obtinute de la guvernul de la Budapesta.

Situatia actuala a survenit in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in Vestul Ungariei, se precizeaza in comunicatul de presa al ministerului.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.