Debitele medii ale raurilor interioare din Romania, precum si cele ale fluviului Dunarea, se vor situa, in lunile octombrie si noiembrie, peste valorile multianuale lunare, insa fara sa fie cazul depasirii Cotelor de Atentie, se arata intr-o estimare de prognoza transmisa, miercuri, de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, citata de Agerpres.

In octombrie, pe raurile interioare, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare, exceptand raurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt inferior si afluenti, Vedea si raurile din Dobrogea, unde vor avea valori cuprinse intre 80-100 la suta din normalele lunare.

Cele mai mici valori se vor inregistra pe raurile din bazinele Rm. Sarat, Putna si Barlad, respectiv intre 50-80 la suta din normalele lunare.

In luna noiembrie 2010, regimul hidrologic se va situa la valori intre 80 si 100 la suta din normalele lunare, peste mediile multianuale lunare pe raurile din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somesul Mare, Lapus, raurile din bazinele superioare ale Muresului, Oltului, Siretului si Prutului, si mai mici (intre 50 si 80 la suta) pe raurile din bazinele Olt inferior si afluenti, Vedea, Putna, Rm. Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.

In ceea ce priveste Fluviul Dunarea, INHGA precizeaza ca, pe baza elementelor statistice de medie si lunga durata, debitul maxim estimat pentru luna octombrie este de 6.300 mc/s, iar pentru luna noiembrie de 6.500 mc/s, spre deosebire de media multianuala a acestor luni, respectiv 3.850 mc/s si 4.560 mc/s.