Tiraspolul nu mare bani nici macar pentru plata pensiilor, iar conducerea transnistreana a stors tot ce se putea din buget, pentru ca aceasta categorie a populatiei sa nu aiba de suferit, scrie Nezavisimaia Gazeta, care citeaza surse din guvernul separatist.

Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe au confirmat aceasta informatie, explicand ca "guvernul tiraspolean a acumulat o datorie fata de guvernul rus de 30 de milioane de dolari, iar Moscova este nemultumita de pozitia adoptata, in aceasta chestiune, de Igor Smirnov".

Pe de alta parte, "Moscova asteapta rezultatul alegerilor parlamentare din Moldova si din Transnistria din aceasta toamna si care pot, in principiu, sa modifice repartitia fortelor in regiune. Iar in 2011, transnistrenii trebuie sa aleaga un nou presedinte, functie pentru care s-a declansat o adevarata lupta. Cu toate ca sansele cele mai mari ii raman lui Smirnov", au spus sursele NG din MAE rus.

Anterior, presedintele autointitulatului Soviet suprem al Transnistriei, Anatoli Kaminski, afirmase ca Rusia a incetat orice finantare a regiune. Acest program de sustinere financiara a republicii separatiste fusese lansat in 2006, in momentul in care Moldova, cu sustinerea Ucrainei, a organizat blocada economica a Transnistriei, actionand dupa principiul: cu cat vor trai mai prost oamenii din regiune, cu atat mai repede autoritatile vor semna un acord politic cu Moldova, in conditiile ridicate de Chisinau.

Luni, la Chisinau are loc intalnirea dintre reprezentantii Moldovei si ai Transnistriei cu mediatorii procesului de reglementare a crizei de pe Nistru (Rusia, Ucraina si OSCE), precum si observatorii (UE si SUA), precizeaza Nezavisimaia gazeta. In ultimul timp, interesul pentru regiune si l-au manifestat UE, SUA, Germania, ba chiar si Marea Britanie, care, in ajun, si-a trimis o echipa de inspectie la Tiraspol, formata din doi ambasadori.

NG crede ca acest interes isi gaseste justificarea in tentativa Occidentului de a alunga Rusia din regiune, folosindu-se, in acest sens, de problemele aparute in relatiile dintre Moscova si Tiraspol.

Rusia continua sa pastreze Transnistria in vizorul ei, fapt confirmat de intalnirea ministrului de externe, Sergei Lavrov, cu colegul sau ucrainean, Konstantin Grescenko, de la sfarsitul saptamanii trecute. La final, Lavrov a declarat ziaristilor: "Rusia si Ucraina nu pot ramane indiferente la ceea ce se intampla in cadrul procesului transnistrean. Am convenit sa promovam initiative suplimentare pentru ca formatul 5 + 2 sa contribuie in mod real la obtinerea unor intelegeri, sa ajute la identificarea celei mai bune solutii, exclusiv pe cale pasnica si prin mijloace politice, tinand cont de ceea ce s-a analizat si s-a prelucrat de partile implicate".

Potrivit lui Lavrov, Rusia si Ucraina au convenit sa-si intensifice eforturile pentru identificarea unei solutii la conflictul transnistrean. Dar in spatele acestor cuvinte se ascund o serie de probleme.

In timp ce Moscova asteapta, UE si SUA isi vad de treaba, stabilind un dialog cu autoritatile transnistrene, pe de o parte, si cerand Moscovei evacuarea trupelor din zona, pe de alta. De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, a conditionat direct aceasta solicitare de o eventuala sustinere a ideii presedintelui Dmitri Medvedev privind securitatea europeana, iar zilele trecute SUA au inclus aceasta conditie in dialogul privind procesul de dezarmare strategica.

Intre timp, Transnistria primeste zilnic delegatii occidentale. Spre exemplu, la sfarsitul saptamanii trecute, Tiraspolul a fost vizitat de ambasadorii Marii Britanii in Moldova si Ucraina, care au analizat perspectivele colaborarii transfrontaliere intre Ucraina, Moldova si Transnistria. In septembrie, la Odessa se va desfasura o conferinta internationala pe aceasta tema. O alta chestiune abordata la recenta intalnire - examinarea eventualelor masuri ale Marii Britanii pentru intensificarea dialogului la nivel regional.