Guvernul isi mentine disponibilitatea de a continua dialogul cu sindicatele pentru a se gasi solutii, insa numai in contextul constrangerilor bugetare actuale, potrivit unui comunicat de presa transmis in urma intalnirii pe care premierul Emil Boc a avut-o sambata cu liderii sindicali pentru discutii privind Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar, proiectul Legii pensiilor, precum si pentru gasirea unor solutii de imbunatatire a dialogului social si intarirea inspectiei muncii, dupa ce federatiile sindicale au anuntat proteste pentru saptamana viitoare.

"Miza pentru 2011 este absorbtia fondurilor europene si sustinerea investitiilor, ceea ce ne va permite mentinerea locurilor de munca si asigurarea unor salarii si pensii corecte", a declarat primul-ministru, aratand ca pentru 2011 sumele destinate absorbtiei fondurilor europene au fost aproape dublate fata de 2010.

Emil Boc i-a cerut ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis, sa centralizeze sugestiile confederatiilor sindicale privind solutiile de imbunatatire a dialogului social la nivel de ministere si s-a declarat de acord cu necesitatea intaririi inspectiei muncii.

La intalnire au participat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis, secretarul de stat in acelasi minister Valentin Mocanu, si reprezentanti ai confederatiilor sindicale Cartel Alfa, CSN Meridian, BNS, CNSRL Fratia si CSDR.

Sindicalistii au sustinut, la finalul intalnirii cu Emil Boc, ca nu au obtinut decat "promisiuni care nu sunt legate de bani" , ca nu vor renunta la protestele anuntate si ca Guvernul ar intentiona sa inghete salariul minim pe urmatorii ani: "Am constatat o lipsa de responsabilitate a Guvernului. Nu se doreste combaterea evaziunii fiscale. Vor sa inghete salariul minim pe urmatorii ani, ceea ce inseamna o stimulare a evaziunii fiscale, justificand ca nu au capacitate. In sectorul bugetar nu se vrea revenirea la salariile din 2009. Angajatii vor fi penalizati si in 2011", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Secretarul general al CNSRL "Fratia", Sorin Stan, a anuntat, vineri, ca 20.000 de membri de sindicat din toata tara vor fi adusi pe 22 septembrie in Capitala, pentru a protesta in Piata Revolutiei, dar si in fata Palatului Victoria. Potrivit acestuia, 160 de autocare din tara vor ajunge in Capitala la ora 10:30, vor lasa oamenii in Piata Revolutiei si apoi vor pleca spre Piata Constitutiei, unde vor fi parcate. El a adaugat ca aproximativ 2.000 dintre sindicalisti vor ajunge in Capitala cu trenurile, in Gara de Nord.

Liderul sindical a explicat ca in Piata Revolutiei va fi organizat un miting intre orele 12:00 si 14:30, dupa care protestatarii vor porni in mars spre Piata Victoriei. Intre orele 15:30 si 18:00, sindicalistii vor picheta Palatul Victoria.

Si vicepresedintele Blocului National Sindical, Mariana Kniesner, a precizat ca, potrivit programului stabilit in cadrul confederatiei, pe 28 septembrie, de la ora 12:00, va fi organizat un mars de protest de la Piata Victoriei pana la Piata Muncii la care sunt asteptati aproximativ 15.000 de oameni.