Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc joi la Bruxelles, intr-un summit care va fi dominat cel putin in culise de controversata politica a Frantei legata de expulzarea tiganilor si de disputa Parisului cu reprezentantii Comisiei Europene, relateaza AFP. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Liderii europeni se intalnesc incepand cu ora 8.00 GMT, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy, scandalizat de declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, a promis explicatii omologilor sai.

"Cu siguranta se va discuta despre politica Frantei la acest subiect. Este dreptul comisiei de a verifica daca statele membre respecta legea, dar cred ca tonul si in special referirea la evenimente istorice nu a fost tocmai potrivit", a afirmat cancelarul german Angela Merkel, citat de EUobserver.

Presedintele francez Sarkozy a reactionat furios dupa ce comisarul Viviane Reding a spus ca politica de expulzare a tiganilor incalca legile europene si ar putea crea "o situatie cu care Europa nu s-a mai confruntat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial".

In replica, Sarkozy a afirmat ca Luxemburgul (tara natala a comisarului Reding) ar putea gazdui tiganii expulzati.

In fata valului de critici venite din Franta, Viviane Reding si-a exprimat miercuri seara "regretele" pentru faptul de a fi trasat o paralela intre expulzarea tiganilor si al doilea Razboi Mondial.

Premierul francez Francois Fillon a afirmat miercuri, la Bruxelles, ca Parisul "va demonstra in orele urmatoare" ca respecta legislatia europeana.

Subiectul expulzarii tiganilor risca sa eclipseze celelalte chestiuni aflate pe agenda reuniunii liderilor din cele 27 de state membre ale UE.

Una dintre principalele probleme este aplanarea divergentelor aparute in urma crizei datoriilor, dar exista numeroase divergente legate de acest subiect in ceea ce priveste crearea de noi sanctiuni - reclamate de Germania - impotriva tarilor care aplica o politica bugetara prea relaxata.

Printre subiectele aflate la ordinea zilei mai figureaza acordarea unui ajutor pentru Pakistan, care ar putea include si o suspendare a taxelor vamale pentru o serie de produse din aceasta tara.

De asemenea, se va incerca gasirea unei solutii asupra acordului de liber schimb intre UE si Coreea de Sud, blocat in prezent de Italia, care se teme de consecintele pentru industria sa auto.

Pe agenda figureaza si analizarea relatiilor dintre UE cu "partenerii strategici", in special cei asiatici, si locul Uniunii in lume, in momentul in care exista riscul unei marginalizari a Bruxellesului in procesul de mondializare.