Procurorii au decis, in ianuarie 2003, neinceperea urmaririi penale in sesizarea facuta de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, care reclama faptul ca Sorin Ovidiu Vintu ar fi incercat sa-l "elimine", au declarat surse judiciare, pentru Mediafax.

"In 2000, am primit un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vintu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate. Raportul mi-a fost inaintat fiindca, dupa spusele acelui ofiter eram o posibila tinta. Am cerut unitatii care se ocupa de protectie informativa si operativa a SIE sa cerceteze aceasta informatie. Intregul document, inclusiv concluzia cercetarii pana la data cand am parasit Serviciul, au fost predate unitatii de profil", spune fostul director al SIE, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei.

Fostul sef al SIE sustine ca in 2001, dupa ce s-a retras din SIE, a primit o caseta audio in care era redata o convorbire intre doi indivizi care planuiau cum sa duca la bun sfarsit un atentat impotriva sa.

"Am luat legatura cu Inspectoratul General al Politiei (IGP), prin Directia Judiciara, care a pornit o ancheta pe baza acelei probe. Dupa care s-a sesizat si procuratura. Stiind de documentul din 2000 cu privire la aceeasi speta, le-am spus anchetatorilor sa ceara SIE acel inscris, pe care il lasasem la unitatea de protectie. Dar, surpriza! Cei de la Directia Judiciara a IGP mi-au zis ca SIE declara ca nu e in posesia niciunui asemenea document", a mai declarat Harnagea.

Surse judiciare au declarat marti ca Sectia de urmarire penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus, in 9 ianuarie 2003, neinceperea urmaririi penale in cazul reclamat de Catalin Harnagea, intrucat din inregistrarea convorbirii dintre cele doua persoane nu reieseau clar cele sustinute de fostul sef al SIE, iar martorii audiati si probele stranse de procurori nu au putut dovedi afirmatiile lui Harnagea.

Catalin Harnagea, fost candidat PNL pentru un post de deputat, a fost consultant al Rompetrol intre 2001-2002. Ulterior a devenit vicepresedinte al companiei de consultanta ICAR Consulting, Rompetrol fiind unul dintre principalii clienti.

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru 24 de ore joia trecuta, iar in aceeasi seara, magistratii au decis arestarea sa preventiva pentru 29 de zile, la cererea procurorilor. El este acuzat de favorizarea infractorului in dosarul fugii din tara a lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru prabusirea FNI.