Aproape 1.000 de oameni iau parte duminica in localitatea hunedoreana Tebea la ceremoniile anuale dedicate memoriei eroului national Avram Iancu, transmite Agerpres. La serbarile nationale este prezenta presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, alaturi de care se afla parlamentari, lideri politici, autoritati judetene si locale din Hunedoara si din zonele invecinate.

Manifestarile au debutat in cimitirul de la Tebea, unde se afla mormantul lui Avram Iancu. Aici au fost depuse coroane de flori din partea Presedintiei, Guvernului, Parlamentului si a mai multor institutii publice locale si judetene, dar si din partea partidelor politice.

Fata de alti ani, in cimitirul de la Tebea au avut acces doar cateva sute de oameni, restul fiind nevoiti sa ramana in afara perimetrului, fapt ce i-a nemultumit pe unii dintre participanti.

Manifestarile de la Tebea vor continua cu un spectacol folcloric ce va avea loc pe o scena in aer liber ridicata in apropierea cimitirului.

Avram Iancu a facut parte, la Revolutia de la 1848, dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, si conducatorul cetelor inarmate de tarani si mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora se bucura de o mare popularitate.