Nordul, centrul si zona Obor din Capitala ar putea ramane fara curent electric dupa ce miercuri un cablu de inalta tensiune ce leaga statiile electrice Fundeni si Obor a fost deteriorat in urma unor sapaturi in zona Soseaua Fundeni. Primarul Sorin Oprescu a dispus o ancheta administrativa, relateaza Mediafax.

Incidentul a avut loc, miercuri la ora 11.45, informeaza Enel Distributie Muntenia, companie care a si sesizat Primaria Capitalei in acest sens.

Societatea care a facut sapaturile in urma carora a fost avariat cablul respectiv nu are legatura cu Enel si nici nu efectua lucrari pentru aceasta companie.

"Facem precizarea ca avaria a fost produsa de angajatul unei societati comerciale care efectua lucrari fara a avea vreo legatura cu Compania Enel", arata municipalitatea.

Deteriorarea acestui cablu a afectat siguranta in functionare a trei statii electrice din zona Centrala si de Nord a Capitalei.

In zona de nord ar putea fi afectate Calea Grivitei, Strada Turda, Soseaua Kisseleff, Dorobanti, Stefan cel Mare, Barbu Vacarescu, Colentina, Calea Mosilor, in zona Obor - Soseaua Pantelimon, Calea Calarasilor, Soseaua Mihai Bravu, iar in cea centrala Calea Victoriei, Universitatea, Bd. Bratianu, Bd. Magheru, Regina Elisabeta, Bd. Carol.

"In acest moment, consumul de energie electrica a acestor statii electrice este asigurat din surse unice, fara posibilitati de realimentare din surse de rezerva, in cazul in care ar putea sa apara alte avarii in reteaua electrica de 110 kV aferenta. Prin urmare, in conditiile aparitiei unei avarii, un numar foarte mare de clienti ar putea sa ramana fara energie electrica", precizeaza Enel Distributie Muntenia.

Compania avertizeaza cetatenii din aceste zone sa eficientizeze consumul de energie electrica astfel incat sa nu se produca avarii prin supraconsum. Un apel similar a adresat si primarul general Sorin Oprescu.

Echipele Enel Distributie Muntenia impreuna cu echipe ale contractorilor au intervenit pentru remedierea defectiunii, iar lucrarile vor fi efectuate 24 din 24 de ore, pana la repararea integrala a cablului respectiv.

Avand in vedere complexitatea lucrarilor pentru repararea acestui cablu de inalta tensiune, se estimeaza ca se va reveni la starea initiala normala de functionare pana la sfarsitul acestei saptamani.

Tot pentru prevenirea unor eventuale avarii majore, compania va monitoriza permanent traseele cablurilor neavariate, fiind stabilite planuri de interventie pentru alimentarea partiala in special a consumatorilor care asigura servicii publice (RATB, Metrorex etc).

Update: Sorin Oprescu a estimat miercuri seara, ca avaria va fi remediata in aproximativ trei zile.

"Este o intamplare nefericita, o firma care lucra pentru canalizare a strapuns un cablu de alimentare cu energie electrica. Nenorocirea face ca, in acest moment, nu au ramas decat cateva trasee care pot sa alimenteze cu energie electrica zone importante ale Bucurestiului. Adevarul este ca lucrarea, in mod normal, ar dura opt-zece zile, dar speram ca Enelul s-o termine in trei zile. Restul, anchete administrative etc. va trebui sa le facem pentru ca la un moment dat o sa fie de imputat o serie intreaga de sume", a declarat miercuri seara, la locul avariei, primarul general al Capitalei.