Hidrologii au emis marti o noua avertizare cod galben de inundatii pentru 12 rauri din nordul si centrul tarii, pentru intervalul 27.07.2010 ora 15.00 – 28.07.2010 ora 15.00. Sunt vizate cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie, cu scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

Avertizare Hidrologica 27-07-28.07.2010Foto: Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor

Se mentine cod galben pe raurile: Tisa cu afluentii Iza si Viseu-jud.MM, Tur cu afluentii sai Turt, Valea Rea-jud. MM Somesul Mic cu principalii afluenti (Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes)-jud.CJ, Bistrita cu afluentii sai (Dipsa, Budac, Bargau, Bistrita Bargaului)- jud.BN, Lapus cu afluentii sai (Firiza, Cavnic, Suciu)-jud. MM, Barsau, Somes aval Dej (Almas, Agrij)-jud. SJ, pe Crasna-jud. SJ si SM, in bazinele superioare ale raurilor: Barcau-jud.SJ si BH, Crisul Repede-jud.CJ si BH, Crisul Alb amonte Gurahont- jud. AR si HD, Aries-jud.AB si CJ, Gurghiu, Niraj-jud.MS, Tarnava Mare, Tarnava Mica- jud. (HR, MS, SB, AB), Olt superior si mijlociu cu afluentii sai (Homorodul Mare, Homorodul Mic, Raul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia)-jud. HR, CV, BV. si pe cursurile superioare ale raurilor: Buzau, Rm.Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, Barlad, Bahlui, Sitna, Jijia, aferente judetelor: CV, BZ, VN, BC, HR, NT, SV, VS, IS si BT.

Se instituie cod galben incepand din 28.07.2010, ora 10.00 pe raul Prut, pe sectorul Oroftiana-Radauti Prut- jud. Botosani.

Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

Totodata, pe unele rauri mici din bazinele superioare ale Crasnei, Barcaului, Crisurilor, Tarnavelor, Oltului, Buzaului, Rm. Sarat, Putnei si Trotusului cresterile de niveluri si debite pot determina viituri rapide, cu efect de inundatii locale.

Se mentine de asemenea avertizarea pana la sfarsitul lunii iulie pe raul Prut. Sub avertizarea cod portocaliu se vor afla, de marti pana la sfarsitul lunii iulie, zonele Prisacani si Dranceni. Zona de la barajul Stanca Costesti si pana la Prisacani ramane sub o avertizare cod galben, la fel ca si zona Chiperesti de pe Jijia.