Hiidrologii au emis marti cod rosu de inundatii pe Siret, pe sectorul Siret-Dragesti si aval Lungoci, pe raurile aferente judetelor Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, pe Prut sector amonte Ac. Stanca Costesti si aval Sivita- aferente judetelor Botosani si Galati, pe cursul superior al Jijiei si pe Raul Negru aval Reci-judetul Covasna.

Bazinele vizate de Codul RosuFoto: Apele Romane

Avertizarea este valabila de marti, ora 13.00 pana joi, ora 16.00.

Toate localitatile aflate de-a lungul raului Siret din judetul Suceava vor fi evacuate, dintr-un ordin dat de prefectura Suceava.

De asemenea se instituie cod portocaliu pe raul Moldova pe sectorul amonte Gura Humorului, pe Bistrita, sector amonte ac. Izvorul Muntelui, pe Jijia curs mijlociu si afluentii sai, pe Prut mijlociu sector Stanca Aval-Dranceni aferente judetelor: Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, pe Siret pe sectorul aval Dragesti-Lungoci aferent judetelor: Bacau, Vrancea, pe Oltul superior si mijlociu si afluentii sai judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu si pe Tarnava Mica si pe Tarnava Mare aval Sighisoara judetele: Mures, Alba si Sibiu.

Codul galben este valabil pe Crasna -jud. Salaj si Satu Mare, Bega Veche -jud. Timis, pe raul Tarnava Mare pe sectorul amonte Sighisoara -jud. Harghita si Mures, pe Tarnava sector Mihalt - confl. Mures, pe Mures sector confl. Tarnava - aval Alba Iulia - jud Alba, pe Cibin si pe raul Olt aval Sebes Olt - jud. Sibiu, Valcea si Olt., pe raurile din bazinele superioare ale raurilor Prahova si Buzau-jud.Prahova si Buzau, pe Putna, Rm.Sarat, Trotus, Bistrita aval Izvorul Muntelui si Moldova aval Gura Humorului, Barlad -jud.Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi, pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul aval Dranceni - Oancea - jud: Vaslui si Galati;

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, codul rosu anunta "risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor".