Fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase este citat, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul "Trofeul calitatii", chiar in ziua in care implineste 60 de ani.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au amanat, pe 25 mai, pentru data de 22 iunie, dosarul in care fostul prim-ministru a fost trimis in judecata, alaturi de Irina Jianu si alte patru persoane, pentru fapte de coruptie, transmite Agerpres.

Avocatii inculpatilor Bogdan si Ioana Popovici au cerut acordarea unui termen, deoarece clientii sai nu au putut fi prezenti la termenul de marti, aflandu-se la un forum economic international. Judecatorul a admis aceasta cerere si a acordat un termen pentru 22 iunie, insa le-a pus in vedere avocatilor sa formuleze eventualele exceptii cu maxim cinci zile inaintea termenului, cand se doreste discutarea regularitatii actului de sesizare a instantei.

"Instanta s-a gandit sa-mi faca un frumos cadou cu ocazia implinirii a 60 de ani (pe 22 iunie - n.r.)", a declarat Adrian Nastase la iesirea din sala de judecata. El a afirmat ca dosarul este una dintre "mizeriile" presedintelui Traian Basescu, care 'prin instrumentele sale din DNA a reusit sa intocmeasca un dosar in care exista 970 de martori', procesul urmand sa dureze extrem de mult.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, pe 22 martie, exceptiile ridicate in dosarul "Trofeul calitatii", iar dupa redactarea motivarii deciziei CCR dosarul s-a intors la instanta de fond pentru reluarea procesului.

DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ''influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid'' in organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calitatii in constructii' cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala, la care urma sa participe.