Comisia Europeana reitereaza remarcile referitoare la Ordonanta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale si solicita autoritatilor romane sa transmita un raspuns in legatura cu punctele care nu sunt in acord cu legislatia europeana, cat mai curand posibil, conform informatiilor furnizate Agerpres de catre ofiterul de presa al comisarului pentru taxe, uniune vamala si antifrauda al CE.

"Noua lege va ridica o serie de ingrijorari referitoare la concordanta cu legislatia Uniunii Europene privind taxele si accizele. In privinta taxei pentru produsele de lux, aceasta a fost in vigoare pana la finalul anului 2009, cand a fost anulata in urma discutiilor cu Comisia. CE a fost consultata de catre autoritatile romane foarte tarziu in legatura cu Ordonanta de Urgenta, iar termenul pentru primirea comentariilor pe marginea ei a fost foarte scurt. Din cauza adoptarii, intr-un termen mai scurt decat cel stabilit, a Ordonantei, Romania nu a luat in calcul remarcile CE vizavi de acest subiect", mentioneaza reprezentantii CE.

Potrivit ministrului roman al Finantelor, Sebastian Vladescu, Ordonanta de Urgenta privind masurile de combatere a evaziunii fiscale ar putea intra in vigoare la finele acestei saptamani sau in cursul saptamanii viitoare. "Adoptarea Ordonantei privind masurile de combatere a evaziunii fiscale este o problema de zile", a afirmat Sebastian Vladescu.

"Zonele principale sunt cele legate de produse accizabile - tigari, alcool, produse petroliere si toata partea de comert intracomunitar, in special comertul cu produse alimentare. Produsele ajung in locatii in care se vand fara bon fiscal, factura. Pentru TVA-ul comertului intracomunitar, suntem in discutii cu Comisia Europeana privind taxarea inversa si inregistrarea platilor pentru anumite grupe de produse. Suntem in faza de a pune in functiune noile norme de antrepozite fiscale. Cele de depozitare si de productie. Pentru producatorii bine identificabili vor fi acordate si drepturi de antrepozite de depozitare, adica pentru producatorii de produse petroliere si tutun', a adaugat Vladescu.

Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca duty free-urile vor plati taxe anticipat, pe care le vor recupera ulterior.

Ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale a fost adoptata la finele lunii mai de Executiv, aceasta fiind catalogata drept "extrem de dura", de catre premierul Emil Boc. "Evident ca vom avea nevoie si de oameni din teren care sa o aplice. Guvernul va monitoriza aplicarea cu exigenta a prevederilor, care vor diminua nivelul evaziunii fiscale", declara, la finalul sedintei de Guvern din 31 mai, primul ministru.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a apreciat ca masurile sunt dintre cele mai dure. El a mentionat printre cele mai severe prevederi controlul strict al accesului in tara a produselor cu risc de evaziune ridicat, cu trecerea lor pe culoare specifice si plata obligatiilor vamale si fiscale in puncte prestabilite, taxarea inversa pentru grupe de produse precum cereale, legume, fructe, flori, carne si produse din carne, zahar, zahar brut, introducerea registrului operatorilor intracomunitari, 'prin care vom incerca sa eliminam cat mai mult din evaziunea in zona TVA intracomunitare', eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare, 'cu exceptia celor ale producatorilor, care vor fi in numar limitat atat in cazul producatorilor de tigarete cat si al rafinariilor', si mentinerea doar a celor de productie, obligativitatea avizului Fiscului in cazul cesionarii firmelor cu datorii, raspunderea comuna a administratorului in cazul insolventei, plata anticipata a TVA, taxelor vamale si accizelor in cazul duty-free-urilor.