Pensiile vor fi reduse cu 15% incepand de la 1 iunie, deoarece sunt un drept lunar, in schimb salariile, normate la ora, ar putea fi reduse cu 25% doar de la data intrarii in vigoare a legilor pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea, a declarat, duminica, ministrul Muncii, Mihai Seitan, scrie Mediafax.

"Pensiile sunt un drept lunar, pentru ca atunci cand o persoana iese la pensie chiar de la jumatatea lunii primeste pensia integral pe luna respectiva. Pe luna iunie pensiile se platesc in iulie, iar daca legea privind pensiile intra in vigoare in iunie, pensiile vor putea fi reduse cu 15% incepand de la 1 iunie. In cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora si cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrarii in vigoare a legii cu masurile de austeritate. In acest caz este posibil ca legea sa nu se poata aplica retroactiv", a declarat Mihai Seitan, dupa sedinta de guvern in care au fost avizate proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare si cel al pensiilor.

El a aratat ca modalitatea de calcul "se va sti cu exactitate" in momentul adoptarii legilor.

Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor bugetare stabileste ca reducerea cu 25% a salariilor se aplica "incepand cu drepturile lunii iunie".

La finalul sedintei de duminica a Guvernului, premierul Emil Boc a declarat ca proiectele de legi vor intra in vigoare odata cu avizul Parlamentului si publicarea in Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, duminica, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile si alte prestatii sociale din sectorul bugetar, pentru care isi va angaja raspunderea in Parlament.

Procedura de angajare a raspunderii va fi initiata incepand de luni, cand cele doua proiecte de legi vor fi trimise Parlamentului.