Palmuirea si alte pedepse corporale aplicate copiilor trebuie sa fie interzise in toate tarile europene, inainte ca acestea sa devina adevarate probleme sociale sau de sanatate, a avertizat joi, la Viena, Consiliul Europei (CE).

"Speram sa avem o zona libera de orice pedeapsa corporala in toata Europa", a declarat adjunctul secretarului general al Consiliului, Maud de Boer-Buquicchio, in cadrul unei conferinte, de doua zile, in capitala austriaca, asupra violentelor la care sunt supusi copiii, scrie Mediafax.

Pedepsele corporale sunt, in prezent, interzise in 21 de tari, dar tari ca Franta si Marea Britanie sunt reticente cu privire la adoptarea unor asemenea legi, deoarece parintii le considera drept o interventie in sfera privata.

"Trebuie sa explicam ca autoritatea parentala nu este pusa in discutie, si nici necesitatea de a supune copilul disciplinarii", a spus de Boer-Buquicchio, care a subliniat ca vizeaza violenta utilizata pentru atingerea acestui scop, cerand parintilor sa utilizeze alte metode.

"Nu parintii sunt cei care sa aprecieze ca o palma este usoara (...), pentru ca perceptia copilului este cea care conteaza", a adaugat ea. "Umilirea, aspectul degradant al pedepsirii pot face mult rau si pot avea consecinte pe termen mai lung decat durerea fizica", a subliniat de Boer-Buquicchio.

Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care promit democratizarea si respectarea drepturilor omului, au redactat impreuna cu reprezentanti ai Uniunii Europene (UE), Natiunilor Unite (ONU) si unor organizatii nonguvernamentale, directive pentru incurajarea statelor, ca acestea sa creeze o legislatie pentru protectia copilului.

De Boer-Buquicchio se teme ca in tarile care se lupta pentru iesirea din criza economica aceasta tema va fi impinsa in plan secund.

"Daca asa vor sta lucrurile, aceasta se va dovedi o viziune pe termen scurt. A se ocupa (de pedepsele corporale) atunci cand vor fi devenit o problema de sanatate sau sociala, va costa mult mai scump", a avertizat ea.