Toate salariile se vor reduce cu 25% iar punctul de pensie scade cu 15%, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-un interviu acordat incont.ro si Stirile ProTv. Masura se va aplica tuturor bugetarilor si pensionarilor, inclusiv presedintelui Basescu, premierului Boc si ministrilor. Vladescu precizeaza ca, daca nu va putea sa implementeze acest program, guvernul "va trebui neaparat sa plece acasa".

"Atatia bani cat avem, atat sa cheltuim. Daca putem sa mancam o paine intreaga o mancam, daca putem sa mancam trei sferturi de paine, mancam trei sferturi, dar deocamdata nu mai luam sfertul celalalt din alta parte, ca las' ca odata si odata o sa plateasca cineva", spune el.

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu va se va aplica daca veniturile scad sub salariul minim pe economie. In acest caz, reducerea se opreste la 600 lei.

Sectorul privat s-a ajustat dur, in timp ce la stat nu s-a schimbat nimic

El argumenteaza ca sistemul privat s-a ajustat puternic in perioada crizei, cu 20-25%, in timp ce in sectorul public nu s-a intamplat nimic.

Reducerea salariala se va aplica tuturor bugetarilor, inclusiv demnitarilor. "Da, si presedintelui, si prim-ministrului, si ministrului Finantelor. Veti vedea lucruri mai dure, pentru ca nu va mai exista, de exemplu, niciun secretar de stat membru in Consiliul de Administratie. Nu va mai exista niciun membru din cabinetul vreunui demnitar membru in Consilii de Administratie, deci vom interzice prin lege acest lucru", sustine ministrul.

In plus, toti angajatii de la intreprinderi de stat care beneficiaza de avantaje vor fi taxati suplimentar "pentru a-i duce catre un nivel rezonabil", explica Vladescu.

Majorarea taxelor si impozitelor - o masura extrem de periculoasa

Seful Finantelor spune ca alternativa majorarii unor taxe nu este viabila, pentru ca i-ar afecta "in continuare pe cei care deja s-au ajustat". "Deci dupa ce oamenii din sectorul privat au pierdut 10-20% din venituri, am veni si am impozita suplimentar", explica el.

Majorarea TVA ar insemna ca povara sectorului bugetar ar fi distribuita uniform: "Noi, bugetarii, care suntem un sfert sau 20% din lucratori, ajustam pe tot ansamblul 5%, toata lumea plateste cu 5% mai mult si atunci noi stam bine merci in continuare. Nu se poate si nu cred ca din punct de vedere economic, inclusiv pentru bugetari, aceasta masura ar fi fost corecta".

In plus, o majorare a taxelor si impozitelor ar majora riscul de accentuare a recesiunii economice, fiind astel o "masura extrem de periculoasa”.

Daca nu-l implementam, mergem acasa

El recunoaste ca "e dramatic sa iei acum unui pensionar 15% din pensie", dar trebuie tinut cont de faptul ca peste un milion de oameni beneficiaza de pensie sociala fara sa fi avut niciun fel de contributie. "E foarte mica, dar este sustinuta tot de cei 3 milioane de oameni care muncesc. Si le diminueaza lor pensia pe viitor”, precizeaza Vladescu.

"Eu cred ca trebuie sa implementam acest pachet. Daca nu putem sa-l implementam, atunci va trebui neaparat sa plecam acasa", a incheiat Sebastian Vladescu interviul acordat site-ului incont.ro.