Cei mai multi dintre romani ar fi de acord cu organizarea unui referendum privind retragerea cetateniei tiganilor infractori. Jumatate isi doresc un plebiscit privind reintroducerea pedepsei cu moartea, iar 47% vor sa-si spuna parerea privind pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa. cei mai putini vor un referendum privind retragerea cetateniei celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc. Marea majoritate a celor care-si doresc aceste referendumuri s-ar pronunta in favoarea masurilor puse in discutie. 12% dintre subiectii unui sondaj realizat de CCSB la comanda Asociatiei Pro Democratia au declarat ca ar vota "pentru" la toate cele 4 referendumuri.

Sondajul, facut public luni, contine intrebari insotite de o scurta argumentatie, cum ar fi:

  • "In ultima vreme infractionalitatea, criminalitatea in romania a crescut incontinuu, iar autoritatile nu mai pot face fata. Pedeapsa cu moartea ar putea stopa aceasta evolutie. Dvs. ati fi de acord cu organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea?"
  • "In ultimul timp, rromii (tiganii) originari din Romania au fost implicati in activitati ilegale in tari occidentale: furturi, prostitutie, trafic de droguri, alte tipuri de criminalitate, aducand puternice deservicii de imagine Romaniei. Dvs. ati fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetateniei acestor persoane (…)?"

Astfel, 68% dintre cei chestionati s-au pronuntat pentru organizarea unui referendum privind retragerea cetateniei tiganilor infractori, 50% pentru cel legat de reintroducerea pedepsei cu moartea, 47% privind pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa si 44% privind retragerea cetateniei romane a celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc.

Dintre cei care vor organizarea de referendumuri, marea majoritate s-ar pronunta in favoarea masurilor puse in discutie: 94% in cazul in cazul retragerii cetateniei tiganilor infractori, 91% in cazul reintroducerii pedepsei cu moartea, 89% pentru retragerea cetateniei romane celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc si 88% pentru pedepsirea păenala a celor care critica religia ortodoxa.

12% dintre cei chestionati ar vota "pentru" in cazul tuturor celor patru referendumuri, iar 14% ar vota "impotriva" la toate.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 24-27 martie 2010, pe un esantion de 1060 persoane, iar eroarea maxima este de ±3.1%.

Studiul APD a avut drept scop aflarea modului in care votul la un referendum ar putea fi influentat de o retorica justitiara si ar putea genera, in final, efecte nedemocratice in societate, prin luarea unor decizii care sa incalce drepturile omuluI.

N.R. In stirea initiala, realizata de Mediafax, s-a considerat, in mod eronat, ca procentele din cei care se declarau in favoarea organizarii unui referendum erau rezultatele privind totalul subiectilor chestionati.