In perioada februarie-decembrie 2009, numarul total al salariatilor din economie a scazut cu aproximativ 440.000 de persoane, in timp ce numarul somerilor a crescut cu doar 265.000, astfel ca exista o diferenta foarte mare intre evolutia numarului de angajati si cel al numarului de someri, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu alte cuvinte, in acest moment 175.000 de persoane nici salariati nu mai sunt, dar nici ajutor de somaj nu primesc. Ce s-a intamplat cu ei?

Cred ca exista doua explicatii:

1. O parte dintre fostii salariati sunt acum PFA, insa numarul celor care si-au schimbat incadrarea este limitat, fiind specific mai mult celor cu salarii mari. Prin schimbarea statutului angajatilor de la salariati la PFA, compania plateste taxe mai mici catre stat. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul unor microintreprinderi, care pentru a nu plati impozitul forfetar, s-au transformat in PFA.

2. Munca la negru. Cel mai probabil, multi dintre cei 175.000 de salariati lucreaza acum la negru, aceasta fiind de fapt alternativa oferita de angajator angajatului pentru a nu il concedia.

Citeste continuarea si comenteazape blogul lui Cristian Orgonas.