Rusia ar putea ajunge la un acord cu Statele Unite in privinta amplasarii scutului american de aparare antiracheta, a declarat joi un membru al Comisiei pentru Aparare a Dumei de stat, citat de RIA Novosti.

"Elementele de aparare urmeaza sa fie instalate pana in 2015, avem inca timp pentru dialog. Vom evoca aceste probleme cu responsabilii procesului si speram sa ajungem la un acord", a declarat Mihail Nenacev, in cadrul unei dezbateri intitulata "Amplasarea scutului antiracheta in Romania: reactii rusesti si moldovenesti", organizat de RIA Novosti.

Nenacev a subliniat insa ca "procesul de amplasare al scutului este ostil si amenintator pentru interesele" Rusiei.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de stat (camera inferioara a parlamentului rus) si-a exprimat speranta, in aceeasi zi, ca noul concept strategic al NATO va constitui un pas spre dezvoltarea relatiilor cu Rusia.

"Speram ca actuala vizita a reprezentantilor Aliantei va marca debutul dialogului dintre NATO si Rusia in materie de securitate", a afirmat Konstantin Kosacev, in cadrul unei reuniuni a Comisiei cu participarea "Grupului inteleptilor" NATO, condusi de fostul secretar american de stat Madeleine Albright.

In acelasi timp, el a precizat ca Moscova are multe intrebari de pus, "in special in ceea ce priveste intentia sa de a juca un rol mai activ in afara frontierelor sale".

"Ceea ce se intampla in afara frontierelor NATO nu poate constitui o zona exclusiva de influenta", a afirmat Kosacev, adaugand ca Rusia nu incearca sa "rivalizeze cu Alianta in diferite regiuni ale lumii", ci sa promoveze cooperarea bilaterala in interesul securitatii universale.