Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa lase diminuarea cheltuielilor de personal la latitudinea conducatorilor instantelor si parchetelor. Principiul de baza este acela ca se vor reduce cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar. Modul in care se vor face reducerile va fi stabilit de conducatorii fiecarui parchet sau instanta in parte, cu acordul salariatului ori a magistratului dupa caz, se arata intr-un comunicat al CSM.

"Masura se impune a fi luata de catre conducatorii fiecarei instante ori parchet in parte, raportat la specificul activitatii fiecarei institutii, astfel incat sa nu fie prejudiciat mersul anchetelor in cazul parchetelor si sa nu fie incalcate principiile repartizarii aleatorii a cauzelor, a continuitatii, pe care se bazeaza activitatea instantelor", precizeaza comunicatul.

Potrivit art.10 din Legea 329/2009, in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie - decembrie 2009, conducatorii institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:

  • sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
  • sa reduca programul de lucru;
  • sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
  • alta masura cu efect echivalent

Ministerul Justitiei a decis sa diminueze cheltuielile prin acordarea de zile libere fara plata. Masura se va aplica in baza unei programari realizate de conducatorii de compartimente sub coordonarea secretarilor de stat, astfel incat activitatea normala a institutiei sa nu fie afectata, informeaza un comunicat remis de minister.