In Romania, tara ai carei locuitori sunt ortodocsi in proportie de 86,8%, romano-catolicii reprezinta 4,7%, greco-catolicii, mai putin de 1%, iar adeptii celorlalte religii insumeaza mai putin de 2%, Guvernul, prin reglementarile sale, continua sa puna piedici grupurilor religioase minoritare, consemneaza Raportul privind Libertatea Religioasa din 2009, dat publicitatii de Departamentul de Stat american.

  • Raportul noteaza ca Biserica Ortodoxa exercita o influenta importanta asupra populatiei, dar si a liderilor politici, liderii BOR se afiseaza adesea public alaturi de politicieni, iar clericii ortodocsi sunt cei care oficiaza aproape exclusiv slujbe in ocazii oficiale, de stat.
  • De asemenea, putini dintre politicienii romani sustin masuri care ar nemultumi Biserica Ortodoxa, mai scrie in document, adaugandu-se ca in special in 2008 - an electoral, partidele si politicienii s-au grabit sa dea legi favorabile BOR.
  • In plus, este amintit faptul ca, in perioada martie-mai 2008, Guvernul roman a alocat 200 de milioane de dolari (echivalentul a 500 de milioane de lei noi) pentru constrictia si repararea de biserici, cea mai mare parte a acestor fonduri mergand la Biserica Ortodoxa.
  • De asemenea, un grup de parlamentari liberali au propus un proiect de lege care prevedea ca manastirilor sa li se restituie padurile pierdute in perioada interbelica, in timp ce social-democratii au propus cresterea salariilor membrilor clerului, dar si ca acestia sa nu fie investigati in legatura cu posibila colaborare cu Securitatea, in perioada regimului comunist.
  • In ceea ce priveste autoritatile locale, acestea tind, in general, sa fie tolerante cu grupurile de minoritati religioase, insa s-au inregistrat si incidente, cu presiuni facute de clericii ortodocsi asupra minoritatilor. In plus, au existat cazuri cand politia si administratia locala fie au sustinut, in mod tacit, campanii sociale presarate uneori cu intimidari (inclusiv fizice) impotriva adeptilor religiilor non-ortodoxe, fie au asistat pasiv la hartuirea acestora.
  • Raportul Departamentului de Stat consemneaza faptul ca, in Romania, Craciunul si Pastile sunt sarbatori nationale, iar credinciosii ortodocsi beneficiaza de vacanta in aceasta perioada. In schimb, legea nu prevede zile libere pentru adeptii altor religii, in cazul in care acestia sarbatoresc Craciunul si Pastile in alta perioada.
  • In document se mai scrie ca restituirea proprietatilor Bisericii greco-catolice, transferate catre Biserica Ortodoxa dupa instaurarea regimului comunist, constituie si astazi o problema.
  • Raportul aminteste si de plangerile reprezentantilor celorlalte culte religioase, care au acuzat statul roman de favorizarea Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, in iunie 2008, reprezentantii Bisericilor Reformata, Luterana, Unitariana, Greco-catolica si Baptista au depus o plangere la Comisia Europeana, in care acuzau statul roman de justificarea BOR.
  • De asemenea, Guvernul roman a continuat sa faca progrese in recunoasterea Holocaustului, dar in ciuda faptului ca antisemitismul este interzis prin lege, nu a existat nicio condamnare in baza acestei legi, arata raportul.