Comparandu-i pe medicii israelieni de la clinica Sabyc cu nazistii, Colegiului Medicilor din Romania risca in mod inutil sa atraga asupra sa acuzatii de antisemitism, sustine seful Asociatiei Mondiale a Medicilor, doctorul Yoram Blachar, citat de publicatia israeliana Haaretz.

Blachar, medic israelian care conduce agentia internationala ce supravegheaza respectarea eticii medicale, a reactionat astfel la declaratiile de luni ale profesorului Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care i-a asemuit pe doctorii israelieni de la clinica Sabyc cu personalul medical de la Auschwitz.

"La Sabyc s-au incalcat norme elementare ale eticii medicale. Unor oameni saraci, vulnerabili, li s-au cumparat parti din trup, fara sa fie informati despre riscuri si fara sa li se spuna ca fac parte dintr-un studiu de cercetare. Medicii de aici pot fi comparati cu cei de la Auschwitz", a comentat Astarastoae, dupa ce o ancheta de amploare a fost demarata de procurorii DIICOT in cazul clinicii de fertilizare in vitro Sabyc din Bucuresti.

Medicul ginecolog Harry Miron (Mironescu) si fiul sau, Yair Miron, amandoi evrei, au fost arestati luni, sub suspiciunea de implicare in trafic cu ovule umane. Cei doi au negat acuzatiile.

Potrivit lui Blachar, chiar si in cazul in care s-ar dovedi ca cei doi medici au facut trafic de ovule, acest lucru ar fi "la distanta de ani lumina" de ceea ce se intampla la Auschwitz.

Pe de alta parte, presedintele comunitatii evreiesti din Romania, Dr. Aurel Vainer, a explicat ca medicii din familia Miron au fost vazuti conducand masini scumpe, iar "acest lucru, precum si alte semne de bogatie afisate, provoaca invidie si oamenii reactioneaza negativ".

"Poate si faptul ca sunt straini a atras atentia asupra lor, dar nu vad nicio legatura cu faptul ca sunt evrei. Si romanii bogati se confrunta cu aceeasi ostilitate. Este in natura umana", a adaugat acesta.