"In cadrul intalnirii din 27 februarie 2009, de la Moscova, dintre ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, ministrul roman al afacerilor externe a adresat omologului rus rugamintea de a transmite un semnal politic pentru organizarea unei noi reuniuni a Comisiei care gestioneaza inclusiv problematica Tezaurului romanesc. Seful diplomatiei ruse a raspuns ca il va contacta pe co-presedintele rus al Comisiei, pentru a da curs solicitarii Romaniei de convocare a unei noi sesiuni a acestui organism", arata un comunicat MAE

Ministerul rus de Externe arata joi ca ministrul Diaconescu n-a discutat in intalnirea cu Seghei Lavrov din martie problema tezaurului romanesc si scopul comisiei create pentru a discuta problema tezaurului de fapt are alte atributii: de a studia "petele albe" din istoria relatiilor bilaterale dintre cele doua tari. Romania arata ca exista doua comisii cu statut diferit si obiect de activitate diferi care se ocupa de istoria relatiilor bilaterale: una care are in atributii si problema tezaurului, alta, la nivel academic, care constituie un forum de dialog privind istoria relatiilor bilaterale.

"MAE isi exprima regretul pentru faptul ca partea rusa nu a informat in mod corespunzator cu privire la obligatiile bilaterale referitoare la problemele ce decurg din istoria comuna", arata documentul citat, care adauga ca exista doua comisii distincte din perspectiva statutului si a obiectului de activitate care se ocupa de problematicile ce decurg din istoria relatiilor bilaterale:

  • o Comisie Comuna, de interes public, investita cu autoritate, constituita din specialisti in diverse domenii, pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc. Aceasta a fost infiintata potrivit Declaratiei Comune a ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, semnata la Moscova, la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul politic bilateral. Tema referitoare la Tezaurul romanesc este mentionata expres in textul Declaratiei.
  • o comisie romano-rusa de istorie, la nivel academic, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor.

Declaratia Comuna prin care se infiinta Comisia Comuna a fost ratificata de Parlamentul Romaniei impreuna cu Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa, semnat de presedintii celor doua state la aceeasi data, prin Legea nr. 24 din 3 martie 2004.

Potrivit intelegerilor celor doua parti, Comisia comuna analizeaza, in prezent, problematica Tezaurului Romaniei, aceasta fiind prima chestiune aflata in discutia membrilor Comisiei, potrivit deciziei acestora, informeaza MAE.

Ministerul de Externe mai adauga ca "retrocedarea bunurilor culturale este o obligatie internationala a Federatiei Ruse, aflata si in atentia Consiliului Europei. Astfel, Opinia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei 193/1996, redactata la momentul admiterii acestui stat in Consiliul Europei, mentioneaza necesitatea negocierii solicitarilor de returnare a proprietatilor culturale cu statele europene, pe baze ad hoc in functie de tipurile de proprietate (arhive, opere de arta, cladiri etc.) si de detinatori (de tip public, privat sau institutional)".