Actiunile Republicii Moldova la adresa cetatenilor romani sunt arbitrare si discriminatorii, a acuzat joi ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu.Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda romanilor sa evite calatoriile in tara vecina.

MAE considera ca situatia din tara vecina ridica probleme severe pentru securitatea romanilor si recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in aceasta tara, a spus Cristian Diaconescu.

Ministrul roman a informat ambasadorii UE si NATO, care au fost convocati joi la sediul MAE, despre evolutia relatiilor Romaniei cu Republica Moldova.

"Romania solicita tarilor din UE si aliatilor din NATO solidaritate pentru contracararea derapajelor de la normele democratice, care creaza surse de instabilitate in regiunea in care se afla tara noastra", a spus Cristian Diaconescu.

Iata principalele declaratii ale sefului diplomatiei romanesti:

  • Consideram ca introducerea vizelor e o actiune nesabuita care arata distanta imensa intre declaratiile oficialilor de la Chisinau si disponibilitatea acestora de a actiona in spirit european.
  • Cerem oficial Chisinaului sa precizeze numarul de cetateni romani retinuti, pentru a putea sa le acordam asistenta consulara, potrivit legilor internationale.
  • Romania considera ca relatiile de buna vecinatate nu se pot intemeia decat pe valorile europene.
  • Vom continua sa promovam apropierea Moldovei de UE  - cea mai buna varianta pentru cetatenii acestei tari.
  • Romania a sesizat reprezentantul OSCE pentru libertate in mass media in legatura cu incalcarea libertatii de exprimare in Republica Moldova.

Stirea se actualizeaza.