Vineri seara incepe summitul aniversar al Aliantei Nord-Atlantice, gazduit pentru prima oara simultan in doua tari, lucrarile urmand sa se desfasoare in Franta, la Strassbourg, si in Germania, la Baden-Baden si Kehl. Masurile de securitate exceptionale stabilite pe ambele maluri ale Rinului vin pe fondul posibilelor confruntari intre politie si protestatarii anti-NATO.

Spitale pentru politisti si spitale pentru manifestanti

Un medic roman stabilit in Germania a declarat pentru HotNews.ro ca pacientii din spitalele centrale au fost mutati in unitati de la periferie. In cazul in care confruntarile degenereaza, politistii si manifestantii raniti vor fi repartizati la spitale diferite, stabilite special.

Posibilitatea declansarii unor violente au determinat autoritatile locale sa declare "toleranta zero". Pentru buna desfasurare a summit-ului au fost mobilizati aproximativ 10.000 de politisti la Strasbourg si 14.000 in Germania, unde in mod exceptional participa si 600 de soldati.

Exista restrictii severe pentru accesul in spatiul aerian si pe autostrazi, iar la frontierele franceze si germane au fost reintroduse controalele, asa cum prevad regulile Spatiului Schengen pentru cazuri speciale. Traficul pe Rin a fost suspendat: intre Strasbourg si Kehl nu mai circula decat ambarcatiunile politiei.

Zonele de centru din Strasbourg, Baden-Baden si Kehl sunt complet izolate de fortele de securitate incepand de joi seara. In "zona rosie" au acces doar riveranii, cu carduri speciale de acces.

La Strasbourg, rezidentii sunt, in plus, insotiti de patrule de politie pana la locuinte. Casatoriile nu mai sunt oficiate la primarie, iar universitatile si-au suspendat cursurile toata saptamana.

In Baden-Baden, exista cinci zone de securitate, inaintea dineului oficialilor de vineri seara. Aici pot patrunde doar participantii la summit, politia si alte persoane cu permisiuni speciale. In afara zonelor de securitate, se fac verificari amanuntite. Scolile sunt inchise, ca si multe strazi din oras. La Kehl si in orasul vecin Karlsruhe au fost detasati mai multi judecatori si avocati, in asteptarea arestarilor posibile. Orice persoana retinuta va aparea in fata unui judecator, spun oficialii, in maximum trei ore.

Controale si gaze lacrimogene

Pacifistii acuza alianta ca s-a transformat intr-un instrument de dominatie a celor bogati si cer incetarea imediata a razboaielor din Afganistan si Irak.

Spiritele s-au incins pentru prima data miercuri seara, cand oamenii legii au sosit sa verifice identitatea activistilor in asa-numitul "sat anti-NATO" (Camp Ganzau) de langa Strasbourg. Circa 150 dintre ei s-au adunat pentru a denunta aceste controale. Situatia a revenit la normal fara incidente majore, dupa ce politistii au facut uz de gazele lacrimogene.

Joi, tot la Strasbourg, fortele de ordine s-au confruntat cu sute de manifestanti anti-NATO. Politistii au fost nevoiti sa foloseasca din nou gaze lacrimogene, pentru a impiedica demonstrantii sa patrunda in centrul orasului.

Intre 30.000 si 60.000 de manifestanti si-au anuntat prezenta sambata la Strasbourg, pentru o manifestatie gigant impotriva summit-ului si a NATO, in general.

Agenda de lucru

Sefii de stat si de guvern aliati discuta vineri despre viitorul Aliantei prin revizuirea conceptului sau strategic si despre relatiile cu Rusia, iar sambata, reuniunea oficiala a Consiliului Nord-Atlantic se va concentra pe situatia din Afganistan si misiunea NATO in aceasta tara.

Reuniunea marcheaza revenirea Frantei in structurile de comanda ale NATO, dupa 43 de ani de absenta. In premiera, vor participa Albania si Croatia, devenite miercuri tari membre cu drepturi depline in cadrul unei ceremonii desfasurate la Washington.