Noul Cod Penal reintroduce infractiunea de ucidere la cererea bolnavului incurabil sau infirm grav. Astfel, eutanasierea va fi pedepsita cu inchisoare de la 3 la 7 ani. In expunerea de motive a actului normativ se arata ca a fost expres reglementata infractiunea de ucidere la cererea victimei ca o forma atenuata a omorului.

Infractiunea este luata in calcul cu circumstante atenuante.

Potrivit prevederilor art. 179 din Codul penal in vigoare, fapta de a determina sau de a inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea sau incercarea de sinucidere a avut loc, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Art. 314 din Codul penal in vigoare mai incrimineaza parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, in orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre acela care o are sub paza sau ingrijire, punandu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala.

De asemenea, Codul de deontologie medicala din 2005 prevede la art. 121: "Se interzice cu desavarsire eutanasia, adica utilizarea unor substante sau mijloace in scopul de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea si prognosticul bolii, chiar daca a fost cerut insistent de un bolnav perfect constient.", iar la art. 122: "Medicul nu va asista sau indemna la sinucideri ori autovatamari prin sfaturi, recomandari, imprumutarea de instrumente, oferirea de mijloace. Medicul va refuza orice explicatie sau ajutor in acest sens".