Printr-o propunere de rezolutie adresata Comisiei Europene, europarlamentarul Alexandru Nazare (membru al grupului PPE) solicita Comisiei Europene sa ia in considerare formarea unei Agentii Europene pentru Romi.

Cazul handbalistului roman Marian Cozma, ucis cu bestialitate de doi reprezentanti ai comunitatii Roma din Ungaria ne arata inca o data ca infractionalitatea nu are granite si ca ignorarea problemelor acestei comunitati este contraproductiva. Problema populatiei Roma este una structurala, tine de un cadru istoric de discriminare a acestei comunitatii, cadru care este caracterizat de lipsa sanselor egale de dezvoltare umana si sociala si de discriminare. Sunt convins ca o problema structurala se poate rezolva numai printr-o abordare curajoasa si unitara la nivel european, a declarat Alexandru Nazare, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Integrarea trebuie asistata, de aceea este nevoie de un cadru institutional adecvat. Am considerat ca este momentul oportun pentru o astfel de initiativa¸ intrucat strategia UE in ceea ce priveste populatia Roma va fi mai usor aplicabila in conditiile existentei unei entitati institutionale delegate care sa asigure coerenta strategica a actiunilor comunitare, a mai precizat Alexandru Nazare.