Presedintele Traian Basescu a afirmat, la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii, ca obiectivul ordonantei ce interzice cumulul pensie-salariu de la stat "nu este sa loveasca in insotitorii persoanelor cu dizabilitati, nici in actorul Rebengiuc. Obiectivul il reprezinta abuzurile facute pe seama banului public. Abuzurile din Ministerul Apararii, din Ministerul de Interne, din Ministerul Justitiei. S-a ajuns la venituri uriase de la stat".

  • Cele mai importante declaratii ale sefului statului:
  • "Toata lumea e deranjata ca Guvernul a scris o lege fara exceptii. Cam asa arata democratia, fara exceptii, pentru ca ne-am obisnuit sa fim clienti ai exceptiilor. Cred ca aceasta ordonanta respecta Constitutia, adica aplicarea legala a legii pentru toti."
  • Presedintele Traian Basescu a atras atentia si asupra faptului ca magistratii ar trebui impiedicati sa isi stabileasca singuri salariile: "Trebuie sa gasim o formula legala de a mari salariile magistratilor. Niciun judecator nu poate stabili executia bugetului statului roman si nici cheltuielile statului roman. Acest atribut apartine exclusiv puterii executive si puterii legislative. Salariile magistratilor nu pot fi marite prin abuz de putere. Va rog sa aveti in vedere si faptul ca intram intr-un an de austeritate."
  • "Nu mergeti pana la limita la care sa constatam oficial ingerinta grava a puterii magistratilor in puterea legislativa si executiva. Bugetul de stat nu este infinit. S-a crezut ca este infinit, ca duduie economia, si s-a ajuns la deficit de peste 5% din PIB."
  • "Niciun judecator nu poate stabili executia bugetului statului roman si nici cheltuielile statului roman. Acest atribut apartine puterii executive si puterii legislative".
  • In ceea ce priveste justitia, "principalul obiectiv pe termen scurt este acela ca Romania sa convinga Comisia Europeana ca justitia din tara noastra nu mai trebuie monitorizata".
  • Seful statului si-ar dori ca justitia sa iasa de sub monitorizare in vara lui 2009, insa a atras atentia ca "Nu putem spera la o incetare a monitotizarii in vara daca raportul din februarie va fi unul critic si nu se vor semnala progrese consistente comparativ cu raportul precedent".
  • "Este extrem de important ca in raportul din luna iunie al CE sa convingem ca justitia nu mai are nevoie de monitorizare. Cea mai mare densitate de oameni instruiti din Romania este in magistratura, si totusi nu reusim sa mobilizam sistemul spre ceea ce ar trebui sa facem. Este inadmisibil. Dar intr-adevar, exista doua zone de responsabilitate, nu pot pune totul in seama CSM."
  • "Si clasa politica, prin decizii ale Parlamentului, a avut ingerinte in justitie, lucru semnalat si de Comisia Europeana. Nu este treaba parlamentarilor sa judece. Magistratii sunt cei care trebuie sa decida, nu Parlamentul."
  • "Din punctul meu de vedere, CSM-ul a facut eforturile necesare pentru ca observatiile Comisiei sa fie rezolvate. Efortul va fi credibilizat daca va fi urmat de actiune. Eu sunt multumit ca CSM a tinut cont de ultimul raport al CE si cel putin la nivelul documentelor incearca sa inlature observatiile negative. Masurile trebuie acum si implementate."
  • "Seful statului le-a cerut membrilor CSM si responsabilitate individuala. "Mi se pare extrem de important ca unul dintre lucrurile care acum nu exista - responsabilitatea fiecarui membru al CSM - sa se manifeste pe viitor. Responsabilitatea colectiva nu este o solutie. De acum incolo, cand venim la bilantul CSM, sa stim fiecare ce responsabilitate are."
  • Un alt obiectiv al anului 2009, potrivit sefului statului, este acela ca noile coduri de procedura civila si penala sa fie promovate in 2009, pentru ca in 2010 ele sa poata fi puse in aplicare. Seful statului a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru codurile de procedura civila si penala.