Spatiile pentru fumat din locurile publice trebuie sa fie delimitate si asigurate cu ventilatie incepand cu 1 ianuarie 2009. Inspectorii pentru protectia consumatorilor vor incepe de luni un control la nivel national, au informat, duminica, surse oficiale ANPC, citate de Mediafax.

De la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la suta din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza, potrivit OU 5/2008.

Acest lucru trebuie adus la cunostinta publicului, prin panouri de afisare. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei.

De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009 s-a interzis comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant cu exceptia celor de invatamant superior.

De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscriptionarea de avertismente pe toate produsele din tutun.

Potrivit actului normativ, este interzisa publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.

Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.