Constantin Ticu Dumitrescu, fostul senator PNTCD si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, a murit vineri, au declarat pentru HotNews.ro surse din CNSAS. El fusese internat in urma cu doua saptamani la Spitalul Floreasca. Dumitrescu avea 80 de ani.

Potrivit unor surse, Ticu Dumitrescu suferea de cancer.

Trupul sau va fi depus, vineri, la fostul sediu al Senatului si in cladirea MIRA, urmand a fi inhumat la Buzau.

Constantin-Grigore Dumitrescu s-a nascut la 27 mai 1928 in comuna Ciumati, judetul Prahova, potrivit Wikipedia.

A fost presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, initiatorul Legii Lustratiei, proiect vehement contestat de cei vizati.

Din 1990 a fost membru al CPUN, senator in doua legislaturi (1992-2000), presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania – A.F.D.P.R. –, din 1990 si Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999).

Ticu Dumitrescu a fost membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.).

In timpul liceului, al studentiei sau pe cand activa in randurile Partidului National Taranesc, Ticu Dumitrescu a fost arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista. A fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic.

In 1949 a fost arestat si condamnat la doi ani si jumatate de puscarie corectionala. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, a fost rearestat in 1958 si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala, fiind eliberat in in 1964.

Dupa eliberare a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei, fiind sef de echipa, muncitor sau functionar tehnic.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, s-a implicat activ pe scena politica din Romania. In calitate de parlamentar a initiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista, DL 118.

Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. In 2003 s-a retras din activitatea politica, continuandu-si activitatea de membru al CNSAS.

  • Mesajul de condoleante al presedintelui Traian Basescu:

"Am primit cu adanca durere vestea incetarii din viata a lui Constantin Ticu Dumitrescu, fost detinut politic, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici, initiatorul Legii Lustratiei si membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii.

Disparitia lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care, potrivit propriei marturii, „de-a lungul a mii de zile de temnita si anchete, a ramas darz si demn in fata tuturor incercarilor si metodelor de anchetare, umilinta sau compromitere", este un moment de mare tristete pentru intreaga societate romaneasca. Cu totii am pierdut una dintre vocile cele mai puternice impotriva comunismului, voce care a sustinut intotdeauna ca adevarul trebuie sa fie cunoscut.

Pe aceasta cale, imi exprim regretul profund si transmit sincere condoleante familiei sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca!"