Statutul fortelor armate romane din Irak se poate schimba in noul context in care autoritatile irakiene vor prelua in cea mai mare masura toate responsabilitatile legate de asigurarea securitatii, iar fortele coalitiei multinationale care vor fi invitate sa mai ramana in Irak vor avea doar misiuni de tip necombatant, a declarat luni ministrul Apararii, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la RFI.

Romania a primit o invitatie de principiu din partea statului irakian privind prezenta trupelor in acesta tara, dar Bucurestiul asteapta o cerere detaliata din partea autoritatilor de la Bagdad, a precizat Melescanu. Afirmatiile sale vin in contextul in care Statele Unite si Irakul au semnat luni acordul privind retragerea completa a soldatilor americani pana la sfarsitul anului 2011.

"Primul lucru va fi acela de a vedea in ce masura vom primi o invitatie ferma in ceea ce priveste Romania de a continua sa participe la activitati de sprijin a fortelor irakiene in Irak. Deci prima chestiune care se poate astepta este o schimbare a statutului fortelor noastre armate, care participa acum la coalitia multinationala si probabil si o schimbare a misiunilor care le revin in noul context, context dominat de faptul ca autoritatile irakiene preiau in cea mai mare masura toate responsabilitatile legate de asigurarea securitatii, iar misiunile fortelor coalitiei multinationale care vor fi invitate alaturi de SUA sa mai ramana in Irak, vor fi misiuni de tip necombatant, de sprijin si consiliere pentru fortele de securitate irakiene", a declarat ministrul apararii.

"Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens. Exista probabil sanse si la o reducere a numarului si poate chiar fixarea unor perioade si pentru noi ca si pentru SUA in timp, legate de ramanerea in Irak", a precizat Melescanu.

De asemenea, ministrul a adaugat ca pozitia sa in aceasta chestiune este una personala, iar daca va exista o invitatie concreta din partea autoritatilor irakiene, mai multe propuneri se vor oferi guvernului spre aprobare, si, prin intermediul premierului, mai departe la CSAT, in care se vor evalua si costurile.