Ministrii Varujan Vosganian, Mariana Campeanu si Cristian David, precum si secretari de stat, au dezbatut, duminica, la sediul CNH Petrosani, programul de interventie in cazul exploziei de la mina Petrila, soldata cu 12 morti si 13 raniti. Ministrul Economiei a anuntat ca a decis suspendarea conducerii Exploatarii Miniere Petrila.

Conducerea operativa va fi preluata de Constantin Jujan, director adjunct in cadrul Companiei Nationale a Huilei, a mai spus Vosganian.

Potrivit declaratiilor lui Varujan Vosganian, in noaptea de sambata spre duminica s-au facut primele controale in mina, iar CNH a ajuns la concluzia ca, in subteran, concentratia de gaze este in limite nomale. De asemenea, ministrul Economiei a anuntat ca nu s-au mai intregistrat replici ale exploziilor.

Corpul de Control al Ministerul Economiei va verifica modul in care au fost cheltuiti banii alocati Companiei Nationale a Huilei.

Potrivit ministrului Economiei, pentru anul 2008, subventiile pentru Compania Nationala a Huilei au fost de 338,9 milioane de lei, fiind onorate de MEF. Ministrul a precizat ca aceasta suma reprezinta maximum angajat cu UE.

Vosganian a declarat ca in anul 2003 in Valea Jiului au fost 82 accidente de munca, doua mortale, in 2004 - 63 accidente de munca, dintre care unul mortal, in 2005 - 36 accidente de munca, din care doua mortale, in 2006 - 36 de accidente de munca, nici unul mortal, in 2007 - 31 de accidente de munca, unul mortal, iar in 2008, pana acum, au fost 31 de accidente de munca.

Ajutoare anuntate de ministrul Muncii, Mariana Campeanu:

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat si valorile despagubirilor pe care le vor primi atat familiile minerilor raniti cat si ale celor care nu au supravietuit exploziei.

  • Guvernul va da cate cinci mii de lei familiilor minerilor spitalizati la Petrosani, cate zece mii de lei familiilor ranitilor transferati in Capitala si tot cate zece mii de lei familiilor ortacilor decedati.
  • cei 13 copii care au ramas fara parinti vor primi burse speciale de studiu pe toata perioada scolarizarii lor.
  • Consiliul Judetean Hunedoara va da cate cinci mii de lei minerilor spitalizati la Petrosani si zece mii de lei celor aflati la Bucuresti.
  • CNH va da cate cinci mii de lei familiilor minerilor aflati in spitalul din Petrosani, cate zece mii de lei familiilor celor aflati la Bucuresti si 63.000 lei familiilor ortacilor care si-au pierdut viata.
  • cheltuielile de inmormantare ale celor 12 mineri morti vor fi suportate de CNH, iar conform contractului colectiv de munca un membru al familiilor indoliate va fi angajat de companie.

T. Basescu: Nu trebuie sa continuam sa omoram oameni in mine

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, in noaptea de sambata spre duminica, la Petrila, cu membrii comitetului de criza, iar dupa discutiile cu acestia a declarat presei ca minele trebuie neaparat modernizate, ca sa nu mai moara in continuare oameni in subteran.

"Categoric, minele trebuie modernizate, in nici un caz nu trebuie sa continuam sa omoram oameni in mine", a spus presedintele. Intrebat daca familiile victimelor vor fi ajutate financiar, presedintele s-a declarat convins ca Guvernul si Compania Nationala a Huilei "isi vor face datoria".

Puncte neclare in cazul exploziei de la mina Petrila:

  • O alta explozie se pare ca avut loc si vineri la mina din Petrila, din cauza acumularilor de gaze. Cel putin asa sustin rudele celor care au murit in subteran, transmite Antena 3.
  • Un alt aspect, controversat este ce cautau 100 de mineri in subteran intr-o zi de sambata, cand se presupune ca ar fi trebuit sa fie liberi.
  • Rudele minerilor spun ca exploziile au inceput acum cateva zile, iar zecile de mineri lucrau chiar daca se stia ca se produc acumulari de gaze
  • nimeni nu a luat nici o masura
  • de ce s-a permis intrarea trupelor de salvare in m

Ce spun cititorii HotNews.ro despre cauzele accidentului:

Un cititor HotNews.ro scrie despre banii destinati retehnologizarii minelor, care se duc in buzunarele celor aflati acum in campanie electorala:

"Aceste masuri trebuiau luate inainte cand s-au semnalat noxe si cand minerii au fost obligati sa intre in mina.Ce mai conteaza o viata in aceasta tara supercorupta?Cine s-a mai ocupat de conditiile celor ce muncesc in mina ?Nimeni. Datorita tembelului de Cozma minerii a fost categoria ce-a mai dezavantajata mediatic. Cate articole s-au mai scris si cate emisiuni tv.s-au facut despre mineri pana in prezent? Pe cine a interesat ce se intampla cu acestia pana acum cand vuiesc posturile TV?

Tara din UE?Poate tara bananiera. Dar poate acolo coruptia nu este atat de mare si banii destinati se duc acolo unde trebuie , nu in buzunarul celor imbuibati aflati acuma cica in campanie electorala".

Declaratii ale supravietuitorilor: "Daca as avea o alta optiune nu m-as intoarce, dar asa, mai am patru ani si sper sa apuc sa ies la pensie"

Unul dintre minerii salvatori care au supravietuit celei de-a doua explozii produse vineri la exploatarea miniera spune ca s-ar intoarce oricand inapoi in mina daca ortacii ar avea nevoie de ajutorul sau, transmite Antena 3.

"M-am simtit ca si cum as fi imbratisat moartea", spune un alt supravietuitor, tata a doi copii. Si el se va intoarce in mina imediat ce starea de sanatate ii va permite: "Daca as avea o alta optiune nu m-as intoarce, dar asa, mai am patru ani si sper sa apuc sa ies la pensie". El a adaugat ca nimeni nu i-a obligat pe mineri sa coboare sambata in mina.

Update1: Pronosticul medicilor este rezervat in cazul celor cinci pacienti, internati la spitalul de Arsi din Bucuresti.

Update2: C. P. Tariceanu a decis suspendarea tuturor actiunilor electorale organizate duminica si s-a deplasat la Petrila.

12 persoane au murit si alte 13 au fost ranite in urma celor doua deflagratii produse sambata, la interval de cateva ore, in subteranul minei Petrila. Prima explozie, soldata cu opt morti si zece raniti, a avut loc in jurul orei 14.50.

Din primele cercetari s-a stabilit ca deflagratia s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaz metan in subteran.

O noua deflagratie s-a produs in jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzandu-si viata, iar alti trei fiind raniti.