Biroul de presa al Casei Regale a anuntat miercuri ca principele Radu al Romaniei a decis sa renunte la exercitarea pozitiei de Reprezentant Special al Guvernului. Decizia a fost luata cu acordul Regelui Mihai.

Principele Radu anuntase inca din februarie ca intentioneaza sa renunte la aceasta pozitie, ocupata din septembrie 2002. In acest an, Senatul a adoptat un proiect de lege conform caruia Palatul Victoria nu va mai finanta de la buget proiectul "Reprezentantul Special al Guvernului".

Casa Regala afirma ca principele se va ocupa in continuare de o serie de proiecte demarate in domeniul consolidarii comunitatilor locale ("Orasele Romaniei"), al cooperarii regionale ("Initiativa Europa Regiunilor") si al diversificarii legaturilor transatlantice ("Turneul Prieteniei").

"Increderea si loialitatea reciproca, puse in slujba Romaniei, au adus unanima apreciere, in tara si in lume, acestui demers public", se arata in comunicatul Casei Regale.

Principele Radu a adresat multumiri premierilor si ministrilor in timpul mandatelor carora si-a exercitat functia de Reprezentant Special al Guvernului.

"Cu imputernicirea Majestatii Sale Regelui, Casa Regala subliniaza caracterul neutru al demersurilor ei, asezarea deasupra proiectelor politice si sustinerea intereselor fundamentale, durabile, ale statului si natiunii romane", se mai precizeaza in comunicat.

Tariceanu i-a multumit Principelui Radu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a semnat miercuri decizia de eliberare din functia de consilier de stat si Reprezentant Special al Guvernului a Altetei Sale Principele Radu al Romaniei.

Premierul si Guvernul Romaniei i-au multumit principelui "pentru activitatea de exceptie pe care a desfasurat-o, ca membru al Casei Regale a Romaniei, in slujba intereselor tarii, din calitatea de Reprezentant Special al Guvernului, timp de peste 7 ani".

"Prin demersurile si actiunile sale in plan extern, Principele Radu al Romaniei a avut o contributie importanta la succesul promovarii obiectivelor fundamentale ale Romaniei, aderarea la NATO si aderarea la Uniunea Europeana, la promovarea mediului economic din Romania in exterior si la conectarea acestuia la comunitatea internationala, precum si la cunoasterea mai buna in strainatate a culturii si spiritualitatii romanesti", se afirma intr-un comunicat al Executivului.