Update luni, 15 septembrie , ora 14.00: Trupul lui Stefan Iordache va fi depus in foaierul Teatrului National din Bucuresti, cel mai probabil in cursul zilei de marti, informeaza Mediafax.

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata la varsta de 67 de ani la o clinica din Viena. Artistul a decedat in urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul leucemiei de care suferea.

Actorul a fost transferat, vineri, la o clinica din Viena, dupa ce in aceasta saptamana fusese internat la Spitalul Elias pentru investigatii medicale.

Stefan Iordache a cerut sa nu fie facute publice date despre starea sanatatii sale sau despre diagnosticul in cazul sau.

Stefan Iordache s-a nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat, si s-a remarcat prin rolurile pe care le-a interpretat pe marile ecrane si pe scena teatrelor.

Pe marile ecrane s-a remarcat in numeroase roluri, printre care cele din "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Oglinda", "Glissando", "Ciuleandra", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Pruncul, petrolul si ardelenii", "Inghititorii de sabii", "Bietul Ioanide".

Stefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic si Teatrul National din Craiova.

Pasionat de muzica, actorul si-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de vise", in 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinica si Nelu Ploiesteanu la albumul "Cantece de petrecere". Stefan Iordache a mai realizat duete cu Sanda Ladosi, Monica Anghel si Elena Carstea.

Reactii din partea artistilor:

  • Alexandru Arsinel: "Este cumplit ce se poate intampla cu lumea marilor actori. Este o mare pierdere pentru teatrul romanesc... A fost un imens actor, un actor extraordinar care a realizat roluri mari, memorabile, a fost cel mai bun Hamlet din ultima jumatate de secol".
  • Ion Besoiu: "Un actor senzational, un prieten deosebit, o floare in gradina artistilor... Am pierdut un inger".
  • Ileana Stana Ionescu: "Sunt disperata, siderata, pentru ca ne imputinam pe zi ce trece".
  • Stela Popescu: "Eram unul dintre cei mai infocati admiratori ai lui. Nu am jucat cu el pe scena, dar l-am admirat mereu pentru rolurile sale", a declarat actrita la Realitatea Tv.

Fragmente din ultimul interviu cu actorul Stefan Iordache:

Rep: E ultimul interviu?

Stefan Iordache: Da. Si nu numai atit, este ultima mea aparitie in public, in afara scenei, acolo unde bate inima mea.

REP: De ce?

S.I.: Nu mai vreau sa trancanesc. La ce foloseste? Sint mihnit. Nici vehement si nici suparat. Mihnit. Vorbim cu totii in vint, pentru ca nimic nu se schimba. Aleg sa nu ma mai implic in societate. O fac pentru prima si ultima oara. Ceea ce traim este o telenovela. Dar nici sensul peiorativ al ideii de telenovela nu mai este suficient pentru ce traim. E o manea. De prost gust. Decit sa vorbesc fara rost, nu-i mai bine sa ma uit la salcia asta?

Rep.: Dar sinteti un reper pentru Romania!

S.I.: Crezi? Lumea ma stie mai degraba pentru ca am cintat cu Sanda Ladosi si mai putin pentru Hamlet, Richard sau ce am mai facut eu. Nu ma indigneaza asta, ba chiar privesc situatia cu umor. Nu-mi doresc popularitate. Au altii destula.

REP.: Cind stati aici, pe veranda, si va ginditi la trecut, nu regretati ca nu aveti urmasi?

S.I.: M-ai lovit in punctul slab. Regret foarte mult. Dar m-a luat viltoarea vietii. Ma gindeam mereu sa treaca si anul in care eram, sa-mi fac meseria bine. Si a trecut vremea. E cea mai mare timpenie din viata mea.

REP.: Ati avut insa prieteni.

S.I.: Nu cred ca exista prieteni, ci doar momente de prietenie.

REP.: Care e sensul vietii?

S.I.: Vrei sa-ti spun cuvinte mari. Cred ca sensul vietii il stie doar Dumnezeu. Noi nu putem decit sa incercam sa influentam nitel ce ne-a dat el. Asta e important, sa slujim viata.

REP.: Sinteti multumit de viata?

S.I.: Sint unul dintre oamenii care dau extemporal seara de seara la spectacol.

(www.jurnalul.ro)

Stefan Iordache si Adrian Pintea, in 'Cei care platesc cu viata'