Premierul Calin Popescu Tariceanu considera insuficient raportul trimis de Ministerul Afacerilor Externe, in special in partea referitoare la masurile care ar trebui luate in plan institutional si in ceea ce priveste responsabilitatea celor care aveau cunostinta de situatia cetateanului roman Daniel Claudiu Crulic, care a murit in luna ianuarie intr-o inchisoare poloneza dupa ce a intrat in greva foamei. Investigatiile desfasurate de MAE trebuie sa continue pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest caz, considera primul ministru, care a adaugat ca, pe baza rezultatelor de pana acum, se impune sanctionarea consulului Romaniei la Varsovia, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei.

Pe de alta parte, membrii familiei lui Claudiu Crulic au cerut, astazi, deshumarea cadavrului pentru stabilirea cu exactitate a cauzei mortii.

Premierul considera ca, asa cum rezulta si din raport pe baza verificarilor de pana acum, se impune sanctionarea consulului Romaniei din Polonia. Raportul trebuie sa prevada cu mai mare claritate si raspunerile care revin sefului misiunii diplomatice de la Varsovia, in opinia premierului.

De asemenea, seful Executivului considera ca trebuie continuata investigatia, in cooperare cu institutiile poloneze, asupra modului in care s-au raportat la acest caz unele autoritati poloneze.

Primul-ministru doreste ca masurile in plan institutional in cadrul MAE sa fie intarite, pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. In acest sens, premierul Tariceanu ii va cere ministrului de externe sa dispuna de urgenta evaluarea profesionala a intregului personal care isi desfasoara activitatea in consulatele Romaniei din strainatate si in cadrul Directiei generale consulare din Centrala MAE.

Premierul Calin Popescu Tariceanu solicitase, ieri, ministerului de Externe sa ii prezinte pana astazi rezultatele controlului referitor la cazul mortii lui Daniel Claudiu Crulic: "Nu vreau ca raportul sa includa doar o constatare ampla a situatiei, ci si un set de masuri care ii privesc pe cei responsabili de aceasta tragedie", a subliniat Tariceanu.

Claudiu Daniel Crulic fusese arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat la data de 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.