Legea care interzice „păcănelele” în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori intră în vigoare la finalul lunii aprilie 2024, dar operatorii care au licențe valabile (care se înnoiesc o dată pe an) pot să își desfășoare activitatea în continuare și în localitățile cu interdicție, până la expirarea licențelor. Astfel, va mai dura cel puțin câteva luni până când „păcănelele” vor dispărea din sate, comune și mici orașe.

jocuri de norocFoto: Inquam Photos / George Călin

Un român din trei se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Indiferent de contextul social, unde trăiesc și câți membri are familia lor, copiii și tinerii sunt cei mai vulnerabili la riscul de a ajunge să nu aibă un trai decent. Cu presiunea acestei perspective care le bate la ușă în fiecare zi, gata să riște, dar și hrăniți prin reclame agresive și omniprezente cu iluzia că se pot îmbogăți peste noapte doar „jucându-se”, mulți dintre ei ajung să meargă în sălile de „păcănele” sau la casele de pariuri, pentru a încerca să facă rapid niște bani.

Pe termen lung, aceste obiceiuri pot avea consecințe cel puțin la fel de grave ca excluziunea socială. Pentru că, tot pe termen lung, la acest tip de jocuri de noroc cea care câștigă e mereu „casa”, nu jucătorii. Jucătorii rămân mereu cu iluzia, iar cei mai norocoși se aleg și cu unele câștiguri, pe care le vor pierde oricum în timp, dacă joacă îndeajuns de des.

Citește continuarea pe Panorama.ro.