Contestație la CNSC după ce firma colegului de partid PUSL al lui Piedone, fostul polițist condamnat pentru corupție Ionel Tucmuruz, a câștigat un nou contract de 40 de milioane euro pentru pază la Sectorul 5.

Tucmuruz (încercuit), în spatele lui Piedone, la o fotografie de campanie a celor de la PUSLFoto: PUSL

Firma Tetra Sistems Guards a contestat, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), licitația prin care o asociere condusă de Magic Star Security a câștigat contractul pentru paza Sectorului 5, în valoare de 40 milioane de euro.

Legăturile de partid și de subordonare Piedone - Tucmuruz

Firma care a contestat a fost descalificată în timpul procedurii. Compania a venit cu demersul de la CNSC după ce mai multe dezvăluiri de presă au arătat că șeful de facto al companiei este Ionel Tucmuruz.

O investigație HotNews.ro publicată pe 5 aprilie 2024 l-a prezentat pe Ionel Tucmuruz și afacerile familiei sale: Magic Star Security. Firma de pază Magic Star a luat contracte de 12 milioane de euro cu Primăria Sectorului 5 după ce Cristian Popescu Piedone a devenit primar.

Fost polițist condamnat, Tucmuruz este coleg de PUSL al primarului Piedone și apropiat al edilului.

După cum a arătat ulterior Newsweek, Tucmuruz a fost chiar angajat al Primăriei Sector 5, drept consilier personal al primarului.

Apoi, G4Media a scris că o asociere condusă de aceeași Magic Star Security a câștigat un nou contract-gigant, în valoare de 201 milioane de lei (40 milioane de euro).

Licitația a fost realizată offline, nu prin SEAP, ci direct pe site-ul Primăriei Sector 5, iar Tetra Sistems Guards și altă companie participantă au fost descalificate. Ce s-a întâmplat în ultimele zile?

Pe 19 aprilie 2024, firma de pază Tetra Sistems Guards SRL a contestat, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), o achiziție-gigant, de 40 de milioane de euro, câștigată de o asociere condusă de compania Magic Star Security.

Tetra s-a numărat printre cele descalificate la procedura offline, organizată pe site-ul Primăriei Sector 5, având ca obiect paza în sectorul condus de primarul Cristian Popescu Piedone.

CNSC a deschis dosarul 1310/2024, în care, până acum, au fost primite mai multe puncte de vedere de la Magic Star Security și Primăria Sector 5.

HotNews le-a pus mai multe întrebări celor de la Tetra Guards Sistems. De ce au contestat aceștia achiziția? „Contestația este formulată și depusă împotriva atribuirii în mod nelegal a acordului-cadru de servicii de paza in obiective din Sectorul 5”, se arată în răspunsul Tetra Guard către HotNews.

Firma aduce mai multe argumente. „Principalul motiv constă în faptul că domnul Ionel Tucmuruz, conducătorul de facto al MAGIC STAR SECURITY SRL pe timpul organizării, demarării și desfășurării (etapa de depunere a ofertelor, etapa de deschidere, de evaluare a documentelor de calificare, evaluare tehnică și financiară) procedurii de achiziție îndeplinea cu contract individual de muncă funcția de Consilier personal al Primarului Sectorului 5 al Municipiului București. De asemenea este și secretarul partidului PUSL din care fac parte Primarul Sectorului 5, Administratorul public și unul dintre Viceprimarii Sectorului 5”, scrie Tetra Guard.

Ce spune legea achizițiilor publice

Firma susține că Primăria Sector 5 a încălcat mai multe articole ale Legii 98/2006 a achizițiilor publice. Printre acestea:

„Articolul 59: În sensul prezentei legi, prin conflict de interese se înţelege orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire.

Articolul 60: (1) Reprezintă situaţii potenţial generatoare de conflict de interese orice situaţii care ar putea duce la apariţia unui conflict de interese în sensul art. 59, cum ar fi următoarele, reglementate cu titlu exemplificativ:

...

d)situația în care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/terţul susținător are drept membri în cadrul consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supervizare şi/sau are acționari ori asociaţi semnificativi persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al doilea inclusiv ori care se află în relaţii comerciale cu persoane cu funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante sau al furnizorului de servicii de achiziţie implicat în procedura de atribuire; “

Sublinierile aparțin firmei Tetra Guard.

Ce alte motive invocă firma descalificată

Nu este singurul motiv pentru care compania spune că a contestat licitația. Printre celelalte se numără:

  • „autoritatea contractantă a respins oferta subscrisei ca neconformă pe motiv că din cadrul documentelor depuse «lipsesc» anumite documente solicitate, respectiv 1600 pagini – cu toate că acestea au fost transmise prima oară la depunerea ofertelor iar a doua oară în urma unei solicitări de clarificări”.
  • Faptul că acordul-cadru urma să fie încheiat cu 5 participanți, însă toți ceilalți au fost descalificați - de notat faptul că, anual, au loc reofertări, „iar de prestat va presta ofertantul care reofertează cel mai mic preț”.

Întrebată de ce consideră că această licitație-gigant a fost realizată offline, Tetra Guards a sublinat că modalitatea este una stipulată în lege.

Însă, în același timp, conform companiei, „Considerăm că prin desfășurarea unei proceduri realizată offline este mult mai ușor să scapi de eventuali competitori nedoriți prin descalificarea acestora din varii motive, respectiv evaluare cu mai multe măsuri sau etaloane de comparare (după dorință/interes), pierderi de documente, schimbări de documente, completări de documente etc., astfel se încalcă cu ușurință principiile prevăzute de art. 2 alin 2 transparența, nediscriminarea, tratamentul egal din Legea nr. 98/2016”.

Ce a spus Tucmuruz pentru HotNews.ro

Pe 5 aprilie 2024, HotNews.ro a prezentat relația dintre primarul Piedone și Ionel Tucmuruz, secretarul general adjunct al partidului condus de edil, PUSL.

Ionel Tucmuruz, fost adjunct al Secției 14 de Poliție din Capitală, a fost condamnat în 2018 la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de influență, infracțiune de corupție, cu suspendarea executării condamnării.

În 2010, Tucmuruz a fondat firma de pază Magic Star Security. Când au apărut problemele penale, „dar din cauza problemelor mele de sănătate”, susține el, firma a fost trecută pe numele soției sale.

Întrebat dacă este consilierul lui Piedone, el a negat, spunând că este numit astfel doar neoficial. Newsweek a prezentat, ulterior, un document prin care a arătat că acesta a fost chiar angajat al Primăriei Sector 5 pe postul de consilier.

HotNews a arătat că firmele familiei lui Tucmuruz câștigau contracte asemănătoare și în vremea în care Piedone era primar al Sectorului 4.