Comisia Europeană a autorizat luni, 22 aprilie, un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, informează Euronews.

AntibioticeFoto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Emblaveo, dezvoltat de Pfizer și aprobat luni de Comisia Europeană, poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor complicate intraabdominale și ale tractului urinar, a pneumoniilor nosocomiale și a infecțiilor cauzate de anumite tipuri de bacterii rezistente la medicamente.

„Acest medicament nou aprobat va umple o lacună importantă în cazul în care, în prezent, există un număr foarte limitat de opțiuni de tratament”, a declarat executivul UE într-un comunicat de presă.

Această autorizație vine la o lună după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a dat un aviz pozitiv și a recomandat autorizarea sa de introducere pe piață.

Printre indicațiile Emblaveo se numără tratarea infecțiilor cu bacterii Gram-negative, care sunt în prezent rezistente la multe dintre antibioticele disponibile.

Rezistența antimicrobiană este deseori numită „pandemie tăcută”, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că aceasta este asociată cu aproximativ 4,9 milioane de decese anual. Numai în UE, rezistența antimicrobiană este responsabilă pentru 35.000 de decese în fiecare an.

În ultimii ani, utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor a făcut ca unele microorganisme - cunoscute sub numele de „superbacterii” - să dezvolte rezistență antimicrobiană și să nu mai răspundă la antimicrobiene.

Acest lucru face ca medicamentele să fie mai puțin eficiente și ca infecțiile să persiste, devenind uneori netratabile și crescând riscul de răspândire.