Femeia însărcinată din Botoșani care a ajuns la spital cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant prin care îi ruga să o opereze, scrie Monitorul de Botoșani.

SpitalFoto: Gan Hui / Dreamstime.com

Tânăra începuse să sângereze joi spre vineri și a sunat la 112, iar la ora 23:05 era deja în grija celor de la Maternitate. Cadrele medicale i-ar fi dat un calmat, care nu a avut însă efect, iar ulterior i-ar fi spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant.

La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant.

„Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.

După aproximativ o oră, Alexandra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă

„Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că mi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o lau razna”, a scris tânăra. Şi acest mesaj a rămas fără răspuns.

Toată noaptea tânăra a vorbit constant cu soţul să prin mesaje spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte.

La 6.40 tânăra trimite un ultim mesaj: “Nu mai pot”.

Peste câteva zeci de minute cadrele medicale i-au anunţat familia că aceasta s-a stins din viață.

La ora 7:30 a intrat în şoc. La ora 8:20 a fost declarat decesul. Exact cât prevede protocolul de resuscitare, 50 de minute.

Acum rudele și apropiații au creat o petiție online prin care cer să se facă dreptate în cazul său.

Creată în după-amiaza zilei de vineri, petiția a adunat în câteva ore aproape 2.000 de semnături.

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că din investigaţiile medicale au arătat că nu se impunea ca tânăra să fie operată de urgenţă, în cursul nopţii, mai scie Monitorul de Botoșani.

Ce spun reprezentanții spitalului

Medicii susțin că starea tinerei s-a agrvat iremediabil dimineață, când a avut o hemoragie masivă, cu sângerare inclusiv la nivelul căilor aeriene. A fost dusă la Terapie Intensivă, dar în 20 de minute a murit.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Botoșani a anunțat că a demarat o anchetă imediat după deces, pentru a se stabili dacă procedurile medicale au fost respectate.

„Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopţii deoarece sângerarea externă era foarte redusă, colul uterin închis, fără semne de avort sponan", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalui Judeţean Mavromati Botoşani, Asaftei Ioan.

Tânăra de 26 de ani era mama a trei copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani.