Institutul Cantacuzino a confirmat, in ultima saptamana, 80 de cazuri de gripa, cu 23% mai mult decat saptamana trecuta, a anuntat, intr-o conferinta de presa, Mircea Manuc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Cele mai multe cazuri de gripa s-au inregistrat in Bucuresti (32), urmat de judetele Iasi si Constanta. Cazuri de gripa au fost confirmate si in Brasov, Buzau, Bistrita, Cluj, Galati, Sibiu, Suceava si Vrancea.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin, insa, ca nu exista pericolul izbucnirii unei epidemii, mai ales ca numarul cazurilor de gripa este mult mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii ministerului spun ca scaderea numarului bolnavilor se datoreaza vaccinarii a peste 3 milioane de romani, in special a celor din categorile cu risc ridicat de imbolnavire - bolnavi cronici, personal medical si varstnici.

Tulpina virusului este de tip AH1N1, adica tipul virusului Solomon Island.

In plus, au fost confirmate 21 de mii de cazuri de pneumonii.

Reprezantantii Ministerului Sanatatii spun ca si numarul concediilor medicale provocate de gripa a crescut in ultima sapatamana la 891.

Mai multe spitale din tara au interzis accesul vizitatorilor, iar specialistii recomanda izolarea bolnavilor la domiciliu.