Romania ramane principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu un volum al schimburilor de peste un miliard de dolari in primele zece luni ale acestui an, scrieRadio Chisinau. Romania este si una dintre principalele destinatii ale exporturilor din regiunea separatista transnistreana, potrivit datelor statistice facute publice la Chisinau si Tiraspol.

Romania este principala piata de desfacere pentru produsele din Republica Moldova, fiind vorba de exporturi in valoare de aproximativ 480 de milioane de dolari in primele 10 luni, in crestere cu peste 17% fata de aceeasi perioada a anului 2016. In acelasi timp, Republica Moldova a importat marfuri si produse din Romania in valoare de peste 560 de milioane de dolari, cu 25% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Biroului National de Statistica de la Chisinau.

Aproape doua treimi din exporturile moldovenesti au avut ca destinatie piata Uniunii Europene, in timp ce in Comunitatea Statelor Independente, Republica Moldova a livrat mai putin de 20% din marfurile sale, in scadere continua de la an la an.

Si exporturile din Transnistria au avut ca destinatie principala piata a Uniunii Europene. Chiar daca aceasta regiune separatista din Republica Moldova declara ca vrea sa se integreze in Federatia Rusa, exporturile in Rusia nu au depasit 54 de milioane de dolari, in timp ce in Romania au fost de peste 84 de milioane, in crestere cu 50% fata de anul trecut.