Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta prin care unitatile de asistenta medico-sociala infiintate prin hotarari ale consiliilor locale din orase care au mai mult de 5.000 de locuitori vor putea trece in responsabilitatea administrativa si financiara a consiliilor judetene, in conditiile in care consiliile locale si consiliile judetene hotarasc de comun acord acest lucru.

Guvernul a adoptat, in acest sens, o ordonanta de urgenta de modificare a OUG 70/2002 privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local.

Pana in prezent, prevederea se aplica unitatilor de asistenta medico-sociala din orasele cu mai putin de 5.000 de locuitori.

Masura propusa are in vedere asigurarea finantarii necesare functionarii unitatilor de asistenta medico-sociala de catre consiliile judetene.

Beneficiarii serviciilor acordate in unitatile de asistenta medico-sociala sunt persoane cu afectiuni cronice care necesita, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, ingrijire, tratament, cu o situatie sociala precara, aflate in imposibilitatea de a-si dezvolta propriile capacitati si competente pentru integrare sociala.

Consiliile judetene vor aproba, prin hotatari, regulamentul de organizare si functionare, structura organizatorica, precum si numarul de personal ale unitatilor preluate. Totodata, consiliul judetean va asigura cheltuielile de personal, cu exceptia cheltuieilor de personal aferente medicilor si asistentilor medicali, precum si cheltuielile pentru hrana, bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii unitatilor preluate, reparatii, consolidari, dotari. Consiliile judetene care vor prelua unitati de asistenta medico-sociala de la consiliile orasenesti vor avea si competenta de a aproba bugetul de venituri si cheltuieli al respectivelor unitati, in conditiile legii.