Biserica suedeza isi indeamna clerul sa nu foloseasca un limbaj sexist atunci cand se refera la divinitatea suprema, sa se abtina sa foloseasca termeni ca "Domnul" sau "El" si sa foloseasca "Dumnezeu", relateaza The Associated Press, citat de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta este una dintr-o serie de initiative ale Biserivii nationale Evanghelice Luterane in vederea actualizarii unui manual vechi de 31 de ani care stabileste cum sa fie tinuta litughia, imnurile si alte aspecte din perspectiva limbii.

Hotararea a fost luata joi, la finalul unei reuniuni de opt zile a celor 251 de membri ai organului de luare a deciziilor si urmeaza sa intre in vigoare pe 20 mai, de Rusalii.

Biserica suedeza, cu sediul la Uppsala, are 6,1 milioane de mebri botezati, intr-o tara cu zece milioane de locuitori.

Ea este condusa de catre o femeie arhiepiscop, Antje Jackelen.

Problema adoptarii unui limbaj mai inclusiv a fost deja discutata la conferinta din 1986, a declarat pentru agentia de stiri TT Jackelen.

"Din punct de vedere teologic, stim, de exemplu, ca Dumnezeu este dincolo de determinarile noastre de gen. Dumnezeu nu este om", a declarat ea.

Schimbarea a fost intampinata cu critici.

Aceasta hotarare "submineaza doctrina Trinitatii si a comunitatii cu celelalte biserici crestine", a a declarat pentru publicatia daneza Kristeligt Dagblad un profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, Christer Pahlmblad.